Duurzame bestrijding begoniamijt trekheesters

Beschrijving

Het project heeft de volgende doelstellingen:

  • Ontwikkelen van een optimale strategie voor de inzet van roofmijten (soort, dosering, formulering) voor de bestrijding van weekhuidmijten in de trekheesterteelt.
  • Vergelijken van de werking van een aantal middelen uit de GNO groep met die van Vertimec Gold.
  • Nagaan of het met behulp van eenvoudige hulpmiddelen mogelijk is om de aanwezigheid / het invliegen van weekhuidmijten op een vroegtijdig moment te signaleren.

 

Resultaten

Begoniamijt treedt als plaag op in de containerteelt van trekheesters. Ze blijken buiten op het veld te kunnen overwinteren tussen afgevallen blad maar ook op de planten tijdens en na de trek. Roofmijten kunnen zeer effectief zijn in het bestrijden van de mijten mits ze vroeg in het seizoen in voldoende mate aanwezig zijn. Introductie van roofmijten vroeg in het seizoen kan helpen bij opbouw van de populatie. Amblyseius andersonii is daarbij een goede keus. Net als de mijten kunnen ook roofmijten de winter overleven en in het voorjaar weer een populatie opbouwen. Curatief inzetten van roofmijten in de zomer bij toenemende aantasting is onvoldoende gebleken.

Projectnummer 14392
Looptijd 01-06-11   -   01-01-13
Afgerond Ja
Uitvoerder Entocare
Document

Onderzoek en projecten

Consultanct: Terugloopziekte viburnum

Afgerond

Het doel is om het ziektebeeld van de 'terugloopziekte' bij Viburnum te beschrijven en een hypothese over de oorzaak te formuleren. Er zullen 5…

Glastuinbouw Nederland - © 2024