Bestrijding dopluis in Ilex verticillata

Beschrijving

Doel is ontwikkelen van een bestrijdingsstrategie van dopluis in Ilex verticillata, zonder gevaar voor de bestuiving en dus zonder risico's voor de bezetting en de ontwikkeling van het bijenvolk. Er wordt gekeken naar chemische bestrijding (korte termijn) en naar de mogelijkheden van natuurlijke vijanden (lange termijn).

Resultaten

Dopluis (Parthenolecanium corni) geeft vaak problemen in de teelt van de snijheester Ilex verticillata, die wordt geteeld voor de takken met bessen. Het optimale bestrijdingstijdstip valt tijdens de bloei, wanneer bijen worden ingezet voor de bestuiving. Veel gewasbeschermingsmiddelen zijn schadelijk voor bestuivers. Dit onderzoek leverde de volgende handvatten op voor de telers:

  • Let scherp op dopluizen tijdens alle fasen van de teelt
  • Gewasbespuiting met Gazelle + Silwet Gold . Bij haard in eenjarig gewas een plaatselijke behandeling. Bij tweejarig gewas: bespuiting net na de bloei.
  • Kanttekening: Gazelle is wel schadelijk voor de natuurlijke vijanden van dopluis (lieveheersbeestjes en sluipwespen).
  • Indien nodig tijdens de oogst doppen handmatig verwijderen.

Verder is het de verwachting van de onderzoekers en de begeleidingscommissie dat een winterbespuiting met VBC Ultra en het verder terugsnoeien van de mannelijke planten ook een goede bijdrage aan de beheersing van dopluis in Ilex kunnen geven.

 

Raadpleeg voorafgaand aan het toepassen van middelen altijd eerst het huidig geldende Wettelijk Gebruiksvoorschrift.

Projectnummer 14421
Looptijd 01-06-11   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Weerbaar substraat matrix

Afgerond

In het project worden de bekende werkingsmechanismen van weerbare substraten of grond (in brede zin) en parameters die hier op van invloed zijn in…

Beheersing van botrytis in cyclaam

Afgerond

Kennisinventarisatie belangrijkste alternatieve niet-chemische middelen/methoden en ontwikkelen effectieve maatregelen tegen Botrytis in de teeltfase…

Glastuinbouw Nederland - © 2024