Aanvullend onderzoek verspreiding en beheersing PlAMV

Beschrijving

In het afgelopen teeltseizoen heeft PPO Bloembollen onderzoek gedaan naar de herkomst van het virus, mogelijke verspreidingsroutes en symptoomontwikkeling via het project "Verspreiding en herkomst PlAMV". In dit vervolgproject wordt het onderzoek naar verspreidingsroutes voortgezet. Tevens worden mogelijkheden onderzocht om op een duurzame, niet-chemische wijze de virusverspreiding te beperken.

Resultaten

Sinds 2010 kampt de leliesector met een relatief nieuw virus, Plantago asiatica mosaic virus (PlAMV). Praktijkgericht onderzoek is destijds spoedig opgestart om kennis te verkrijgen over mogelijke infectie- en besmettingsroutes en om mogelijkheden voor beheersing van dit virus te onderzoeken. In dit 2de project dat in de periode zomer 2011 t/m zomer 2012 is uitgevoerd, stonden vijf onderwerpen centraal.

  • Symptoomontwikkeling van 1ste en 2de jaars infectie
  • Verspreiding van PlAMV tijdens de teelt via grond, onderzoek naar een eventueel betrokken grondgebonden virusvector
  • Mate van verspreiding tussen partijen tijdens spoelen/shaven/verwerken
  • Invloed van rooitijdstip op risico's van PlAMV verspreiding tijdens spoelen/shaven/verwerken
  • Effect van hittebehandeling van spoelwater op verspreiding van PlAMV tijdens spoelen

Naast kennis over bovenstaande onderwerpen, heeft het onderzoek ook uitgebreide ervaring over toetsen voor PlAMV opgeleverd welke verwoord zijn in factsheets. Tevens is een uitgebreide lijst van maatregelen en adviezen opgenomen waarmee verspreiding van PlAMV binnen en tussen partijen te beperken of zelfs te voorkomen is.

 

Projectnummer 14483
Looptijd 01-09-11   -   01-04-13
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Praktijkproeven PlAMV broeierij lelie

Afgerond

In deze praktijkproef wordt onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende vormen van bewaring (ULO, IJs) van leliebollen in combinatie met…

Bestrijding fusarium in tomaat

Afgerond

Doel is het toetsen van alternatieve middelen op hun effectiviteit op Fusarium oxysporum in tomaat. Effectiviteitonderzoek van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024