Oorzaak bladschade bij potanthurium

Beschrijving

Doel is het ontwikkelen van kennis over oorzaak bladschade bij Anthurium. Het onderzoek bestaat uit twee activiteiten. Ten eerste een kasproef met bemesting- en klimaat behandelingen gericht op de elementen Ca, Mg en Mn icm wateropname, verdamping en guttatie. Ten tweede een fysiologisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar plantfysiologische processen.

Resultaten

Bladschade bij gevoelige potanthurium cultivars verlaagt de sier-en marktwaarde van het product. De kosten voor de sector bedragen naar schatting €7.500 per ha per jaar. Daarom is met financiering van PT van november 2011 tot mei 2012 onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken van twee vormen van bladschade bij potanthurium.

Gebleken is dat de necrotische stippen op de bladrand van het oude blad niet altijd overeenkomen met guttatie en/of schade aan de hydathoden. De necrose, een niet omkeerbare schade, wordt ook niet veroorzaakt door calcium gebrek of mangaan overmaat. In tegengeel, een hogere calciumgift verergert het schadebeeld en in overmaat aangeboden mangaan werd niet opgenomen. Vlekkerige bladvergeling, een omkeerbare schadevorm, is niet het gevolg van lenswerking van waterdruppels op het blad, maar een tekort aan magnesium of mangaan verergeren het schadebeeld.

Beide schades worden grotendeels voorkomen door te telen in een afwijkende omgeving (onder een folie); door de overgang van een vochtige omgeving (onder een folie) naar een 'normale' omgeving ontstaat geleidelijk schade of neemt de aanwezige schade toe. Het telen onder folie kent echter ook negatieve effecten. Aanbevolen wordt daarom om vervolgonderzoek te verrichten naar de relaties tussen de watergeefstrategie en het substraatvocht en het optreden van schade.

Projectnummer 14502
Looptijd 01-10-11   -   01-08-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Toepassing entomopathogene schimmels

Afgerond

Dit project heeft tot doel om praktische aanbevelingen te ontwikkelen over de manieren waarop met bodemtoepassingen van entomopathogene schimmels een…

Kweekmogelijkheden nieuwe roofmijten

Afgerond

Het doel van dit project is het vinden van een roofmijt die zich vestigt op chrysant en trips (en liefst ook bonenspint) eet. Er zijn twee nieuwe…

Duurzaam telen van hortensia

Afgerond

De doelstelling van dit project is het bepalen van de effectiviteit van mogelijkheden om tot en met de bewaring vrij te blijven van kieming en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024