Macrolophus in tomaat

Beschrijving

Doel is een verbeterde plaagbestrijding in tomaat door een nieuwe inzetstrategie van Macrolophus met alternatief voedsel.

Resultaten

De vestiging van de roofwants Macrolophus pygmaeus in tomaat komt vaak moeizaam op gang in de periode winter-voorjaar. Op een commercieel tomatenbedrijf is gekeken of de populatiegroei van Macrolophus met alternatief voedsel versneld kan worden. Een standaard toepassing van Ephestia-eieren (35g/ha) werd vergeleken met een 5x zo hoge dosering van de veel goedkopere Artemiacysten (175g/ha). Het wekelijks verblazen van dit voedsel verdrievoudigde de populatie Macrolophus ten opzichte van de behandeling met Ephestia-eieren. De dichtheden liepen op tot meer dan 100 per plant in een periode van 16 weken. Dit onderzoek laat in ieder geval zien dat de populatieopbouw van Macrolophus in een tomatengewas verder versneld kan worden door het aanbieden van alternatief voedsel. Ephestia-eieren zijn daarvoor het meest geschikt, maar de goedkopere Artemiacysten kunnen een goede aanvulling of een goed alternatief zijn.

Projectnummer 14540
Looptijd 06-12-11   -   06-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Roest in veronica

Afgerond

De roestschimmel op Veronica in Afrika wordt geïdentificeerd, literatuur wordt gescreend op mogelijke middelen ter bestrijding en in een in-vitro…

Schadelijke wantsen onder glas

Afgerond

Komkommer- en aubergine telers kunnen flink last hebben van wantsen. Als behaarde wants in de kas aanwezig is ontstaat al snel veel schade. Deze…

Leaflet herbiciden zomerbloemen

Afgerond

Binnen dit project zal een leaflet worden samengesteld met informatie over het gebruik van, op het moment van uitgifte, toegelaten herbiciden in de…

Bestrijding trips en weekhuidmijten

Afgerond

Testen en beoordelen van drie roofmijten tegen met name trips en weekhuidmijten in twee gewassen op maximaal twee bedrijven. Daarnaast het organiseren…

Glastuinbouw Nederland - © 2024