Symptomen opwekken in planten van overmatige wortelgroei

Beschrijving

Vaststellen onder welke omstandigheden symptomen van overmatige wortelgroei kunnen worden opgewekt zodat meer inzicht ontstaat in de risicofactoren en daarnaast een inoculatiemethode kan worden ontwikkeld.

Resultaten

De ziekte, overmatige wortelgroei (crazy roots) wordt veroorzaakt door een bacterie, Agrobacterium rhizogenes (A.r.). Het doel van dit onderzoek is erop gericht om de ziekte reproduceerbaar op te roepen. Daarmee kan onderzoek naar de effectiviteit van maatregelen getest worden op zieke planten.

Er is een methode ontwikkeld waarmee planten besmet worden én wortelsymptomen ontwikkelen. De ziekteverwekkende bacterie A.r. is steeds aangebracht in en rondom de wortels van jonge planten in de opkweekfase. Vrijwel alle planten in de besmette behandelingen gaven 46 dagen na de besmetting duidelijk wortelsymptomen en hadden grote hoeveelheden bacteriën (A.r.) in de wortels.

De meeste behandelingen blijken steeds bij meer wortelsymptomen ook meer bacteriën in de wortels te hebben. Er lijkt dus een verband tussen de mate van wortelsymptomen en de hoeveelheid bacteriën in de wortels.

Projectnummer 14550
Looptijd 01-11-11   -   01-03-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Groen Agro Control
Document

Onderzoek en projecten

Biologische bestrijding glimslakken

Afgerond

Het project bestaat uit 3 fasen: Fase 1: Inventarisatie en selectie van kandidaat bestrijders glimslak middels praktijkbemonstering en…

Aanpak wortelwolluis potplanten

Afgerond

Doelstelling is verhogen van kennis en inzicht over verspreiding wortelwolluis en onderzoek naar effectiviteit en toepasbaarheid van vier…

Weren en lokken van trips

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van een push- en pullstrategie (afweer- en lokstrategie) om meer tripsen weg te vangen en/of eerder te kunnen signaleren.…

Duurzame teelt van een gezonde pioen

Afgerond

Het doel is nagaan wat het effect is van verschillende giften stikstof, fosfaat en magnesium op de vitaliteit en gezondheid van het gewas en welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024