Aanpak wortelwolluis potplanten

Beschrijving

Doelstelling is verhogen van kennis en inzicht over verspreiding wortelwolluis en onderzoek naar effectiviteit en toepasbaarheid van vier gewasbeschermingsmiddelen en vijf biologische bestrijders. Dit moet leiden tot een gedegen aanpak van wortelwolluizen in potplanten gericht op preventie en geïntegreerde bestrijding.

Resultaten

Wortelwolluizen komen voor op de wortels of soms op het onderste deel van de plant. De beschikbaarheid van effectieve gewasbeschermingsmiddelen en bestrijders is beperkt. DLV Plant en Entocare hebben, gefinancierd door PT, onderzoek gedaan naar het effect van bedrijfshygiëne, gewasbeschermingsmiddelen en bestrijders op wortelwolluis. Een preventief hygiëne-beleid is een eerste stap. Voor een betere bewustwording en hygiënische aanpak zijn een informatiefolder en een checklist ontwikkeld. Uit de proef met de gewasbeschermingsmiddelen en bestrijders bleek dat zowel een chemische als een biologische aanpak mogelijkheden biedt. Met één bestrijdingscyclus lijkt een volledige bestrijding niet haalbaar. Inzet van Atheta kan bij een lichte aantasting een goede optie zijn. Bij een matige aantasting kan Teppeki gevolgd door inzet van biologische bestrijders een goede optie zijn. Middel X geeft een goed effect. Gebruik van Admire en in mindere mate Middel X moet zoveel mogelijk vermeden worden in verband met de nawerking op biologische bestrijders

Projectnummer 14662
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Entocare
Document

Onderzoek en projecten

Betrouwbaarheid roos vergroten

Afgerond

Het doel van dit project is het inzicht verwerven in de relatie tussen microklimaat en het optreden van kwaliteitsproblemen bij roos. Daarbij geldt…

Inactivatie van komkommerbontvirus

Afgerond

Op acht bedrijven, daar waar naar eigen inzicht het bedrijf gereed is gemaakt voor de nieuwe teelt worden op diverse plaatsen monsters genomen om te…

Tegengaan scheuren radijs

Afgerond

Radijsknollen kunnen vooral in de winterperiode, zowel tijdens de teelt als in de naoogstfase, vrij gemakkelijk scheuren. In dit onderzoek wordt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024