Duurzame teelt van een gezonde pioen

Beschrijving

Het doel is nagaan wat het effect is van verschillende giften stikstof, fosfaat en magnesium op de vitaliteit en gezondheid van het gewas en welke invloed deze verschillende giften hebben op de emissie van met name stikstof en fosfaat. Het onderzoek wordt uitgevoerd op twee praktijklocaties op twee verschillende grondsoorten.

Resultaten

Van 2012 tot 2014 deed Proeftuin Zwaagdijk onderzoek naar de bemesting in pioenroos. Op twee grondsoorten (zeeklei en dekzand) zijn proeven gedaan in Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt' (planting najaar 2011) waarbij het effect van verschillende giften stikstof (0, 125, 200 en 275 kg N/ha), fosfaat (65 en 97,5 kg P2O5/ha) en magnesium (0, 50, 100 en 150 kg MgO/ha) onderzocht is.

De effecten op productie en gewasontwikkeling waren zeer beperkt. Op één van de locaties werd in het derde jaar na planten een significant effect van magnesium waargenomen: bij de hoogste gift werden 9% meer takken geoogst dan in de objecten waarin geen magnesium was bijgemest. Significante effecten op de gewasgezondheid werden niet vastgesteld. Het gewas had in de eerste jaren na planten voldoende aan de in de bodem van de proeflocaties aanwezige nutriënten. De verschillen in bemesting leidden slechts incidenteel tot verschillen in de droge-stof-analyses. Op basis van metingen en droge-stof-analyses is de afvoer van nutriënten met het geoogste product en het afgemaaide gewas berekend.

Projectnummer 14667
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Proeftuin Zwaagdijk
Document

Onderzoek en projecten

Duurzame beheersing wortelduizendpoot

Afgerond

Doel is te komen tot een duurzame veilige aanpak van wortelduizendpoot in de containerteelt van trekheesters. De bestrijdingsmogelijkheden van…

Voeding en weerbaarheid in phalaenopsis

Afgerond

Doel is gevoeligheid voor ziekten in Phalaenopsis te verminderen door optimalisatie van meststoffen en plantversterkende meststofproducten, alsmede…

Nerfverkleuring bij howea fosteriana

Afgerond

Het doel is de oorzaak van het ontstaan van de nerfverkleuring bij Kentia Palmen (Howea fosteriana) te achterhalen. Mogelijke oorzaken moeten gezocht…

Glastuinbouw Nederland - © 2024