Watergift en ras op biologie tripsbestrijding

Beschrijving

Fase 1 heeft als doel te bepalen waar trips zich verpopt in de Alstroemeriateelt. In fase 2 wordt onderzocht of het verpoppinggedrag van trips bepaald wordt danwel te sturen is door keuze van watergiftmethode en cultivar. In fase 3 wordt onderzocht wat het effect is van de watergiftmethode op de vestiging van bodemroofmijten.

Resultaten

Het effect van watergift en cultivar op het verpoppingsgedrag van trips werd onderzocht op praktijkbedrijven en in een kasproef bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Daarnaast werd het effect van aaltjes, een bodemroofmijt en een insectenpathogene schimmel na een grondbehandeling op trips nagegaan. Op geen van de vier praktijkbedrijven werden poppen op het gewas aangetroffen. Ook in de kasproef werd vastgesteld dat trips niet op het gewas verpopt, maar in de grond.

De methode van watergeven heeft invloed op de ontwikkeling van een tripspopulatie. In de vakken waarin water werd gegeven via de regenleiding was het aantal tripsen op vangplaten duidelijk minder dan op vangplaten in vakken waarin water werd gegeven via druppelaars. Cultivar Paxi bleek zeer gevoelig voor trips. Het was de enige cultivar waar op de bladeren adulten en larven in grote aantallen werden aangetroffen.  Cultivar Manilla bleek weinig gevoelig voor trips. Alle drie grondbehandelingen bleken een effect te hebben op de ontwikkeling van een tripspopulatie in Alstroemeria. Op vrijwel alle praktijkbedrijven worden regelmatig bladbewonende roofmijten, veelal A. cucumeris,  uitgezet. Hiervan werd bij controle van de gewassen nauwelijks iets teruggevonden. Een uitzondering vormde de cultivar Cartagena. Hierop werden alle stadia van de roofmijt  A. limonicus aangetroffen. Deze werd door de teler regelmatig uitgezet en bleek zich te vestigen op dit gewas.k

Projectnummer 14670
Looptijd 01-03-12   -   01-07-13
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Voeding en weerbaarheid in phalaenopsis

Afgerond

Doel is gevoeligheid voor ziekten in Phalaenopsis te verminderen door optimalisatie van meststoffen en plantversterkende meststofproducten, alsmede…

Nerfverkleuring bij howea fosteriana

Afgerond

Het doel is de oorzaak van het ontstaan van de nerfverkleuring bij Kentia Palmen (Howea fosteriana) te achterhalen. Mogelijke oorzaken moeten gezocht…

Biologische bestrijding glimslakken

Afgerond

Het project bestaat uit 3 fasen: Fase 1: Inventarisatie en selectie van kandidaat bestrijders glimslak middels praktijkbemonstering en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024