Effect bodemroofmijten op plagen in gerbera

Beschrijving

In dit onderzoek wordt de effectiviteit bepaald van drie roofmijtensoorten op weekhuidmijten, eieren van Duponchelia en larven van fruitvlieg in Gerbera. Tevens wordt vastgesteld of de roofmijtsoorten zich met weekhuidmijten kunnen voeden. Vervolgens wordt onderzoek gedaan naar de prooivoorkeur van de roofmijten.

Resultaten

Er worden veel spontaan optredende roofmijtsoorten gevonden in de winterperiode in gerberakassen. Onbekend was of deze roofmijten een rol spelen in de bestrijding van weekhuidmijten. Als ze effectief zijn, kan het vroegtijdig stimuleren van hun aanwezigheid interessant zijn in de beheersing van weekhuidmijten. Ameroseius sp. bereikt hoge dichtheden bij veel telers in de winterperiode. Deze soort blijkt geen effect te hebben op weekhuidmijten. Een kleine bladbewonende roofmijtensoort Amblyseius reductus bleek wel een geschikte kandidaat te zijn tegen weekhuidmijten.
Het introduceren van soorten als Hypoaspis miles, Hypoaspis aculeifer en Macrocheles robustulus blijft een moeilijke keuze voor gerberatelers. In dit onderzoek bleek dat veel roofmijtensoorten eieren van Duponchelia en soms de jonge rupsen kunnen consumeren. Hypoaspis miles, Hypoaspis aculeifer en Macrocheles robustulus tonen echter vaak een voorkeur voor larven van rouwmuggen en tripspoppen.

Projectnummer 14671
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Ralstonia solanacearum (Rsol).

Afgerond

In 2015 is een variant van deze ziekteverwekker gevonden in kasrozen bij zowel opkweekbedrijven als telers. Roos was tot deze besmetting niet bekend…

Hygiëneprotocol Fusarium in sla

Afgerond

In het winterseizoen van 2014/2015 is een toename van uitval geconstateerd in de bedekte grondgebonden teelt van sla. De aantasting is in de loop van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024