Relatie groeiproblemen en rhizoctonia solani

Beschrijving

Het onderzoek bevat twee onderdelen. Enerzijds wordt aan de hand van gewasmonsters op twee bedrijvenen vastgesteld of Rhizoctonia solani de oorzaak is van groeiproblemen. Anderzijds wordt in een buitenveldproef en in een kasproef (praktijk) de effectiviteit van vier middelen tegen Rhizoctonia solani in Delphinium in beproefd.

Resultaten

Nadat in Alchemilla groeiremming was gezien als gevolg van Rhizoctonia, is onderzocht of de groeiremming in Delphinium, die tot nu toe in verband werd gebracht met herinplantziekte, ook een gevolg kon zijn van Rhizoctonia solani. In zowel een kasteelt als een buitenteelt waar slechte groei voorkwam is in gewas- en wortelmonsters geen enkele keer Rhizoctonia aangetroffen.

Grond- en wortelanalyses gaven een sterke aanwijzing dat aaltjes en mogelijk Verticillium dahliae een rol spelen bij de slechte groei van Delphinium. De nieuwe middelen die in 2011 in Astilbe en Alchemilla vrijwel even effectief waren zijn ook in Delphinium getest. Hoewel de Rhizoctonia-aantasting beperkt bleef, lijken dezelfde drie middelen uit eerder onderzoek ook effectief in Delphinium. Een van de experimentele middelen leek iets minder effectief dan de andere middelen en dan in eerder onderzoek is gezien.

Projectnummer 14673
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Handhaven van sluipwespen tegen wolluis

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van een duurzame strategie voor de beheersing van wolluis in potplanten. Mogelijk door bevordering van de overleving van de…

Duurzame beheersing wortelduizendpoot

Afgerond

Doel is te komen tot een duurzame veilige aanpak van wortelduizendpoot in de containerteelt van trekheesters. De bestrijdingsmogelijkheden van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024