Bestrijding bladaal in pioenen

Beschrijving

Doel is het ontwikkelen van een bestrijdingsstrategie tegen bladaaltjes in Pioen. Het onderzoek richt zich zowel op biologische als chemische aaltjesbeheersing. De levenswijze (bovengronds en ondergronds) van Aphelenchoides fragariae in Pioen wordt in beeld gebracht. Daarnaast wordt een waarschuwingssysteem ontwikkeld.

Resultaten

Bladaaltjes (Aphelenchoides fragariae) in pioen vormen een groeiend probleem in de snijteelt en vaste plantenteelt van pioen. In 2012 en 2013 is door Groeibalans en HLB op twee proeflocaties een aantal chemische en biologische middelen getest op de werking tegen bladaal in pioen. Uit het meerjarigonderzoek blijkt dat de bladaaltjes bij de geteste middelentoepassingen niet volledig uit het gewas zijn verdwenen. Niet de bestrijding in het veld, maar een breed scala aan preventieve en hygiënische maatregelen lijken de enige weg om het probleem enigszins de baas te worden. Ook de kookbehandeling biedt geen honderd procent zekerheid van schoon plantgoed. De methodiek wordt verder onderzocht een aangevuld met nieuwe technieken, waaronder de CATT behandeling. Resultaten daarvan komen eind 2014 beschikbaar.

Projectnummer 14674
Looptijd 01-03-12   -   01-05-14
Afgerond Ja
Uitvoerder Groeibalans, HLB
Document

Onderzoek en projecten

Aanpak wortelwolluis potplanten

Afgerond

Doelstelling is verhogen van kennis en inzicht over verspreiding wortelwolluis en onderzoek naar effectiviteit en toepasbaarheid van vier…

Weren en lokken van trips

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van een push- en pullstrategie (afweer- en lokstrategie) om meer tripsen weg te vangen en/of eerder te kunnen signaleren.…

Duurzame teelt van een gezonde pioen

Afgerond

Het doel is nagaan wat het effect is van verschillende giften stikstof, fosfaat en magnesium op de vitaliteit en gezondheid van het gewas en welke…

Middelen tegen overmatige wortelgroei

Afgerond

Doel van dit project is het vaststellen of met bepaalde middelen de infectiedruk door Overmatige Wortelgroei tijdens de teelt kan worden beperkt.

Glastuinbouw Nederland - © 2024