Bestrijding bladaal in pioenen

Beschrijving

Doel is het ontwikkelen van een bestrijdingsstrategie tegen bladaaltjes in Pioen. Het onderzoek richt zich zowel op biologische als chemische aaltjesbeheersing. De levenswijze (bovengronds en ondergronds) van Aphelenchoides fragariae in Pioen wordt in beeld gebracht. Daarnaast wordt een waarschuwingssysteem ontwikkeld.

Resultaten

Bladaaltjes (Aphelenchoides fragariae) in pioen vormen een groeiend probleem in de snijteelt en vaste plantenteelt van pioen. In 2012 en 2013 is door Groeibalans en HLB op twee proeflocaties een aantal chemische en biologische middelen getest op de werking tegen bladaal in pioen. Uit het meerjarigonderzoek blijkt dat de bladaaltjes bij de geteste middelentoepassingen niet volledig uit het gewas zijn verdwenen. Niet de bestrijding in het veld, maar een breed scala aan preventieve en hygiënische maatregelen lijken de enige weg om het probleem enigszins de baas te worden. Ook de kookbehandeling biedt geen honderd procent zekerheid van schoon plantgoed. De methodiek wordt verder onderzocht een aangevuld met nieuwe technieken, waaronder de CATT behandeling. Resultaten daarvan komen eind 2014 beschikbaar.

Projectnummer 14674
Looptijd 01-03-12   -   01-05-14
Afgerond Ja
Uitvoerder Groeibalans, HLB
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Bloemafwijking Gerbera

Afgerond

In Gerbera wordt een bloemafwijking gevonden door een nog onverklaarbare oorzaak. Het ziektebeeld lijkt veel op een aantasting door mijten of een…

Glastuinbouw Nederland - © 2024