Duurzame beheersing wortelduizendpoot

Beschrijving

Doel is te komen tot een duurzame veilige aanpak van wortelduizendpoot in de containerteelt van trekheesters. De bestrijdingsmogelijkheden van insect-pathogene schimmels worden onderzocht. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht van vezelige stoffen (steenwol en chitine) bij de bestrijding van wortelduizendpoten.

Resultaten

Wortelduizendpoot kan in de containerteelt van trekheesters veel schade geven. Eenmaal in de kluit aanwezig kunnen ze daar jarenlang aanwezig blijven en van wortels vreten. De beste manier om schade te beperken is voorkomen dat ze nieuw opgezette containers binnenkomen. Aanbrengen van een matje van steenwol onderin containers blijkt daarvoor een goede methode. Curatief heeft het aanbrengen van steenwol in de containers ook enig effect op de wortelduizendpoten maar dit effect is minder dan van een preventieve toepassing. Het effect van toedienen van een insect-pathogene bodemschimmel als bestrijder van wortelduizendpoot bleek beperkt. Ook het curatief toedienen van diatomeeënaarde bleek niet voldoende effectief om wortelduizendpoot aan te pakken.

Projectnummer 14678
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Entocare
Document

Onderzoek en projecten

Schimmel in boombast bij phalaenopsis

Afgerond

Dit onderzoekt richt zich op het vinden van een teeltwijze, methode of middel die de uitgroei van zwammen in de pot voorkomt en die geen nadelige…

Consultancy: Zwarte vaatbundels radijs

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van de oorzaken van inwendig zwart en mogelijke oplossingen voor radijstelers aan te dragen. Daartoe wordt…

Kasproef crossprotectie PepMV

Afgerond

In een kasproef wordt bepaald of zwakke PepMV isolaten in staat zijn om onder praktijkomstandigheden bescherming te bieden tegen nieuwe agressieve…

Consultancy: Overmatige wortelgroei

Afgerond

Doelstelling: Eerste monstername en analyse bij bedrijven die overmatige wortelgroei hebben om een beeld te krijgen van mogelijke besmettingbronnen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024