Duurzame beheersing wortelduizendpoot

Beschrijving

Doel is te komen tot een duurzame veilige aanpak van wortelduizendpoot in de containerteelt van trekheesters. De bestrijdingsmogelijkheden van insect-pathogene schimmels worden onderzocht. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht van vezelige stoffen (steenwol en chitine) bij de bestrijding van wortelduizendpoten.

Resultaten

Wortelduizendpoot kan in de containerteelt van trekheesters veel schade geven. Eenmaal in de kluit aanwezig kunnen ze daar jarenlang aanwezig blijven en van wortels vreten. De beste manier om schade te beperken is voorkomen dat ze nieuw opgezette containers binnenkomen. Aanbrengen van een matje van steenwol onderin containers blijkt daarvoor een goede methode. Curatief heeft het aanbrengen van steenwol in de containers ook enig effect op de wortelduizendpoten maar dit effect is minder dan van een preventieve toepassing. Het effect van toedienen van een insect-pathogene bodemschimmel als bestrijder van wortelduizendpoot bleek beperkt. Ook het curatief toedienen van diatomeeënaarde bleek niet voldoende effectief om wortelduizendpoot aan te pakken.

Projectnummer 14678
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Entocare
Document

Onderzoek en projecten

Bestrijding slakken in cymbidium

Afgerond

Doel van het onderzoek is het inventariseren van de slakkenproblemen in de cymbidiumteelt en het bekijken van de mogelijkheden van bestrijding van de…

Nutrientenopname in weefselkweek

Afgerond

In het project zijn weefselkweekmedia ontworpen voor een hele reeks planten (modelgewassen en gewassen al belangrijk in de commerciële weefselkweek)…

Alternatieve remmethodieken kuipplanten

Afgerond

Doel van dit project is het zoeken naar alternatieven voor het gebruik van chemische remmiddelen om zo het gebruik van chemische middelen te beperken…

Spinnen glastuinbouw

Afgerond

De doelstelling van het project is het vergroten van de kennis bij telers, onderzoekers en andere betrokkenen over de problematiek van het voorkomen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024