Weren en lokken van trips

Beschrijving

Doel is het ontwikkelen van een push- en pullstrategie (afweer- en lokstrategie) om meer tripsen weg te vangen en/of eerder te kunnen signaleren. Repellente stoffen worden op Californische trips getoetst. Daarnaast worden pull-strategieën getest door aanpassing van de vangtechnieken.

Resultaten

DLV Plant voerde drie praktijkproeven uit om de nieuwe methode van het signaleren en wegvangen van Californische trips te toetsen. De proeven zijn uitgevoerd in anthurium, chrysant en Beaucarnia. Er zijn blauwe vangplaten, gele vangplaten en witte vangplaten getoetst in combinatie met blauw ledlicht en in 1 proef de lokstof Lurem-TR. In twee van de drie proeven is niet aangetoond dat het toevoegen van blauw ledlicht bij een vangplaat resulteert in het wegvangen van meer tripsen of eerder signaleren van tripsen.

In 1 proef in de groene potplant Beaucarnia is wel aangetoond dat bij het toevoegen van blauw ledlicht aan een blauwe vangplaat meer tripsen worden weggevangen. Nader onderzoek in meerdere gewassen moet dit verder bewijzen. Daarnaast zijn seizoensinvloeden zichtbaar. In april en vanaf oktober is wel een toename in tripsvangst bij het ledlicht zichtbaar. PPO Glastuinbouw teste in laboratorium- en kasproeven verschillende mogelijk afwerende plantenstoffen tegen Californische trips (Frankliniella occidentalis). Hieruit kwam geen plantenstof naar voren die een duidelijke afwerende werking heeft op californische trips. In dit onderzoek was sprake van grote variatie tussen de herhalingen binnen de experimenten. Van de lokstof Lurem-TR was reeds in de praktijk (nationaal en internationaal) gebleken dat het effect sterk kan variëren. Uit het onderzoek blijkt dat zowel extrinsieke (temperatuur en windsnelheid) en intrinsieke factoren (geografische herkomst van de tripspopulatie) de werking van Lurem-TR sterk kunnen beïnvloeden. In toekomstig onderzoek naar de werking van afwerende of aanlokkende plantenstoffen is het daarom uitermate belangrijk dat aandacht wordt besteed aan de mogelijke invloed van zowel extrinsieke en intrinsieke factoren

Projectnummer 14690
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Plant, PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Chalara: effect van teeltomstandigheden

Afgerond

Bij de opkweek van viool en petunia is uitval van planten door de schimmel Chalara elegans een regelmatig terugkerend probleem. Dit ondanks het feit…

Inventarisatie breekstelen anjer

Afgerond

Een van de belangrijkste problemen in de teelt en afzet van anjers is het breken van de stelen bij het verwerken van de anjers (oogsten, bossen…

Nieuwe predatoren trips in komkommer

Afgerond

Het project omvat het opsporen, kweken en toetsen van nieuwe natuurlijke vijanden van trips in komkommer met een hogere effectiviteit dan de huidige…

Glastuinbouw Nederland - © 2024