Residu onderzoek in glasgroenten

Beschrijving

Van een twintigtal geselecteerde actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen worden de afbraakcurves van het residu bepaald. Dit is bedoeld als handvat voor producenten en handel om tegemoet te komen aan de bovenwettelijke residu eisen door de retail.

Resultaten

Bij een toelating van een middel wordt op basis van de gewenste dosering en veiligheidstermijn residu onderzoek uitgevoerd om een MRL te kunnen vaststellen. Supermarkten komen echter met eisen die verder gaan dan de MRL. Bij deze eisen is het noodzakelijk om meer onderzoek te doen naar het residugedrag van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen gedurende een veel langere periode dan de wettelijke veiligheidstermijn. Daarom heeft Proeftuin Zwaagdijk op aanvraag van de sector en gefinancierd via Productschap Tuinbouw het project 'residu onderzoek in glasgroente' in 2012 uitgevoerd. Doelstelling van dit project was het verkrijgen van een richtlijn voor het residugedrag van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen in tomaat, komkommer en paprika. Door verschillen in groeiomstandigheden en gewastypen in de proeven, kunnen verschillen in absolute residugehaltes worden gevonden. Er kan daarom geen exacte afbraakcurve voor een gewastype worden verkregen. Uit alle resultaten komt naar voren dat er nergens overschrijdingen van de wettelijke MRL voorkomen.

Projectnummer 14701
Looptijd 01-03-12   -   31-12-12
Afgerond Ja
Uitvoerder Proeftuin Zwaagdijk
Document

Onderzoek en projecten

Voeding en weerbaarheid in phalaenopsis

Afgerond

Doel is gevoeligheid voor ziekten in Phalaenopsis te verminderen door optimalisatie van meststoffen en plantversterkende meststofproducten, alsmede…

Nerfverkleuring bij howea fosteriana

Afgerond

Het doel is de oorzaak van het ontstaan van de nerfverkleuring bij Kentia Palmen (Howea fosteriana) te achterhalen. Mogelijke oorzaken moeten gezocht…

Biologische bestrijding glimslakken

Afgerond

Het project bestaat uit 3 fasen: Fase 1: Inventarisatie en selectie van kandidaat bestrijders glimslak middels praktijkbemonstering en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024