Problematiek nieuwe tripssoorten bloemisterij

Beschrijving

Opstellen van een heldere analyse van de problematiek nieuwe tripssoorten in voor gewasgroepen chrysant, roos en hortensia, en andere intensieve bloemisterijteelt. In de inventarisatie moet ook de problematiek van deze vormen van trips i.c.m. risico overdracht Tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) aan bod komen.

Resultaten

De inschatting van dit moment (najaar 2015) is dat Trips Setosus bij +/- 50% van de Hortensia bedrijven voorkomt. De plantleveranciers lijken een belangrijke bron van de verspreiding, ook verspreiding door verplaatsing tussen productiebedrijven lijkt voor te komen. Het is voor de praktijk vrijwel onmogelijk om Trips Setosus te onderscheiden van Echino Trips. Het kan daardoor niet worden uitgesloten dat in sommige gevallen een aantasting van Trips Setosus wordt verward met Echino Trips. Determinatie bij specialisten kan in dat geval uitsluitsel geven. Trips Setosus komt van oorsprong uit Japan. Navraag in Japan bij diverse bedrijven leert dat deze trips daar een minder belangrijk probleem is. Belangrijkste reden hiervoor is dat andere trips-soorten een groter probleem zijn. Door de bestrijding van deze soorten wordt Trips Setosus ‘automatisch’ onder controle gehouden. Chemisch zijn voldoende middelen toegelaten om Trips Setosus effectief te bestrijden. Ervaringen met biologische bestrijders zijn nog beperkt. Om Trips Setosus in Hortensia aan te pakken is het van belang om te starten met schoon plantmateriaal. Hier ligt een taak voor de plantleveranciers. De volgende stap is aan de productiebedrijven. Met een intensief schema, dat al vroeg in het jaar moet worden opgestart, moet het mogelijk zijn om Trips Setosus op het bedrijf onder controle te krijgen.

Projectnummer 14761.23
Looptijd 23-12-14   -   01-06-15
Afgerond Ja
Uitvoerder DLV Plant
Document

Onderzoek en projecten

Onderzoek naar Xylella fastidiosa

Afgerond

Het doel van dit project is fundamentele kennis van Xylella fastidiosa voor Nederland te ontwikkelen t.b.v. de NVWA inclusief keuringsdiensten en…

Omnivore wantsen

Afgerond

Effecten van omnivore roofwantsen op plagen in gerbera, tomaat en roos en de risico’s op bloem- en vruchtschade

Green Challenges

Afgerond

De glastuinbouwsector wil verdere stappen nemen in verduurzaming door de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Deze PPS richt…

Glastuinbouw Nederland - © 2024