Plantversterking Potplanten

Beschrijving

Doel is het mede oplossen van de ziektenproblematiek door meer kennis omtrent plantweerbaarheid en gerichte toepassing van plantversterkers bij potplanten. Als modellen worden 2 verschillende types ziekteverwekkers gebruikt Phytophthora (Oomyceta) en Fusarium (Mycota). De resultaten worden vertaald naar de sierteeltsector.

Resultaten

Plantversterkers als silicium, Chitosan en salicylzuur kunnen een plantversterkend effect hebben. Maar het inzetten van plantversterkers vraagt veel meer kennis van de telers dan de 'gemakkelijke' oplossing van de chemie. De werking van een plantversterker hangt af van factoren als het substraat, de cultivar en het ziektebeeld. Er zijn daarom metingen nodig (indicatoren) om te kunnen zien of een plantversterker werkt op het praktijkbedrijf. Met deze metingen leren praktijk en onderzoek meer over de randvoorwaarden voor werking en teeltzekerheid. Daar tegenover staat dat chemische middelen de plant kunnen verzwakken. Uit metingen op gen niveau van Arabidopsis blijkt bijvoorbeeld dat de 'stressgenen' van de plant aangaan en de verdediging genen worden platgelegd als dit middel als het middel Metalaxyl-M wordt gebruikt. Daarmee werkt het dit middel dus juist plant verzwakkend. Het is onbekend in hoeverre dit met chemische middelen het geval is en of dat ook zo is in de teelt.

Projectnummer 14800
Looptijd 01-03-13   -   01-03-14
Afgerond Ja
Uitvoerder Fytagoras, Wageningen UR Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Ziekte en voeding hommels

Afgerond

In de hommelteelt bestaat behoefte aan voedsel van een meer constante kwaliteit dan door honingbijen verzameld stuifmeel. Hierdoor kunnen…

Biologische bestrijding van bladluis

Afgerond

In proefkassen en op praktijkbedrijven werd geëxperimenteerd met het beheersen van bladluispopulaties op paprika via een combinatie van natuurlijke…

Ringtest pepinomozaiekvirus

Afgerond

Om vast te stellen wat de rol van de verschillende factoren is op de ontwikkeling van symptomen en de opbrengst, is in vier landen binnen Europa een…

Glastuinbouw Nederland - © 2024