Integreerbare bestrijdingstrategieen wolluis

Beschrijving

Doel is het ontwikkelen van effectieve en integreerbare bestrijdingsstrategieën voor wol-, dop- en schildluis in de sierteelt. Het onderzoek richt zich op: automatische detectie, integreerbare middelen, entomopathogene schimmels, haardbestrijding met gaasvliegen, opstellen Best practices en communicatie.

Resultaten

Best practices
Beheersing van wolluis met gerichte inzet van biologische bestrijders, roofkeverlarven en/of sluipwespen, kan in een aantal siergewassen tot goede resultaten leiden. Goede monitoring is noodzakelijk maar arbeidsintensief. Vestiging van de bestrijders in de kas kan kostenbesparing opleveren in de vorm van minder arbeid en minder benodigde materialen. Vestiging blijkt in de praktijk vaak moeilijk te realiseren. In Cymbidium heeft een rooftrips zich kunnen vestigen als bestrijder van schildluis. Nader onderzoek naar de effectiviteit van deze bestrijder op langere termijn is nodig. In de teelt van snij-roos komen veel problemen met wolluis voor. Biologische bestrijders zijn in dit gewas nog niet effectief gebleken. Nader onderzoek kan helpen om inzet van biologische wolluis-bestrijders in roos te verbeteren.

Integreerbare bestrijdingsstrategiën
In dit onderzoek zijn verschillende mogelijkheden voor bestrijding en detectie van wol- en schildluis onderzocht. Meerderde geurstoffen zijn gevonden die significant verschilden tussen planten met een wolluisbesmetting en planten zonder wolluisbesmetting, maar er zijn nog geen onderscheidende kandidaat indicator-geurstoffen van een (beginnende) wolluisaantasting gevonden die betrouwbaar onder alle geteste omstandigheden naar voren kwamen. De verandering van verschillende geurstoffen als respons op een wolluisbesmetting blijkt sterk af te hangen van het groeistadium van de plant (bloeiend/niet bloeiend), het tijdstip van de dag waarop is bemonsterd, de wolluisdichtheid en de tijdsduur van wolluisbesmetting. Bij onderzoek naar nieuwe middelen kwam één nieuw middel naar voren dat effectief was tegen zowel de citruswolluis Planococcus citri als de rozenschildluis Aulacapsis rosae. Verschillende isolaten van entomopathogene schimmels konden wolluizen infecteren, maar waren niet effectief in kasproeven. De gaasvliegChrysoperla lucasina kon wolluis goed bestrijden bij herhaaldelijk inzetten. Een overmaat van Ephestia-eieren als alternatief voedsel kan deze bestrijding verslechteren.

Projectnummer 14804
Looptijd 01-03-13   -   01-02-14
Afgerond Ja
Document

Onderzoek en projecten

Nieuwe methoden in Plantversterking

Afgerond

Binnen een raamwerk van het plantafweersysteem wordt advies gegeven voor gebruik van plantversterkers om de opkweek van divers uitgangsmateriaal en…

Plantversterking Potplanten

Afgerond

Doel is het mede oplossen van de ziektenproblematiek door meer kennis omtrent plantweerbaarheid en gerichte toepassing van plantversterkers bij…

Glastuinbouw Nederland - © 2024