Masterplan wittevliegbestijding

Beschrijving

De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is al lange tijd een urgent probleem in een aantal sierteeltgewassen en kan als een calamiteit worden ervaren. Daarnaast is de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, een oprukkend probleem in gerbera, poinsettia en andere soorten potplanten. Geïntegreerde telers moeten veelvuldig haarden met wittevlieg corrigeren met Plenum, Teppeki en neonicotinoïden.
Met lage-dichtheidstrategieën (d.w.z.: haarden spuiten zodra wittevlieg wordt ontdekt en meteen druppelen bij toename van de plaag) houdt men wittevlieg binnen de perken, maar deze praktijk is nadelig voor de vestiging van natuurlijke vijanden (Amblyseius swirskii, Encarsia formosa, Delphastus catalinae). Een volledige biologische bestrijding van wittevlieg is met de huidige beschikbare natuurlijke vijanden en middelen vaak onvoldoende effectief. Doelstelling van dit project is het ontwikkelen van effectieve en integreerbare bestrijdingsstrategieën wittevlieg in de sierteelt.  

Resultaten

In dit onderzoek is gekeken naar nieuwe mogelijkheden voor bestrijding van wittevlieg in de sierteelt onder glas met omnivore roofwantsen en geuren. Naast de bekende Macrolophus pygmaeus zijn voor deze studie 4 nieuwe soorten roofwantsen verzameld, namelijk Dicyphus errans, Dicyphus eckerleini, Dicyphus maroccanus en Dicyphus tamaninii. Wittevlieg werd het meest effectief bestreden door M. pygmaeus, D. tamaninii en D. maroccanus. Significante bloemschade in gerbera is alleen aangetoond voor de roofwants M. pygmaeus. De schadegevoeligheid blijkt sterk te verschillen tussen cultivars, maar trad op bij zowel groot- als kleinbloemigen. Alle 5 de soorten roofwantsen vestigden zich goed gedurende een winterperiode op gerbera en de kuipplant Lantana camara.

Naast wittevlieg, gaven de roofwantsen een goede bestrijding van Echinotrips en er was een nevenwerking op bladluis en californische trips. De geurstof limoneen had géén significant effect op de eileg of afstoting van kas- en tabakswittevlieg. Ook werden de wittevliegen niet aangetrokken door een mengsel van (E)-2-hexanal en 3-hexen-1-ol.

Projectnummer 14941
Looptijd 08-04-14   -   01-07-14
Afgerond Ja
Uitvoerder -
Document

Onderzoek en projecten

Masterplan Fusarium 2.0

Lopend

Doel: Het doel is betere beheersing van Fusarium in de glastuinbouw. Dit doen we door de hele keten te betrekken van zaad tot plant, van de inzet van…

Kas als ecosysteem

Lopend

Doel: Het doel van dit project betreft verdere opbouw, toepassing en implementatie van het ondergrondse en bovengrondse ecosysteem in diverse…

Glastuinbouw Nederland - © 2024