Aanpak bladaaltjes in snijbloemen en vaste planten

Beschrijving

Ontwikkeling van een 100% veilige plantgoedbehandeling in de snijbloementeelt, waarbij alle bladaaltjes worden bestreden.

Resultaten

Honderd procent doding van bladaal in het knopmateriaal van pioen is nauwelijks mogelijk, maar bij verhoging van de behandelintensiteit verbeteren de resultaten. Het onderzoek wijst in de richting van 45°C dompeltemperatuur. Dompeling bij deze temperatuur is het meest effectief, maar biedt nog steeds geen 100% zekerheid. Toegeven op de behandelintensiteit verhoogt de kans op teleurstellingen. Daarom zou in geval van bladaaltjesbesmetting voor de hoogst haalbare temperatuur moeten worden gekozen. Het vooraf en natijd testen van de aaltjesbesmetting is dan erg belangrijk. Temperaturen tot 45°C worden redelijk goed verdragen door het gewas, dus in die zin kan het als veilige bestrijdingsmaatregel worden gebruikt. Wel moeten telers hun eigen plantgoed testen op tolerantie voor dergelijk hoge temperaturen. Van de getoetste experimentele middelen bleek één middel behoorlijk effectief. Onderzoek naar de werking van dit middel zou daarom nuttig kunnen zijn.

Projectnummer 14982
Looptijd 26-02-14   -   26-02-15
Afgerond Nee
Uitvoerder HLB, Groeibalans
Document

Onderzoek en projecten

Consultancy: Roest in veronica

Afgerond

De roestschimmel op Veronica in Afrika wordt geïdentificeerd, literatuur wordt gescreend op mogelijke middelen ter bestrijding en in een in-vitro…

Schadelijke wantsen onder glas

Afgerond

Komkommer- en aubergine telers kunnen flink last hebben van wantsen. Als behaarde wants in de kas aanwezig is ontstaat al snel veel schade. Deze…

Leaflet herbiciden zomerbloemen

Afgerond

Binnen dit project zal een leaflet worden samengesteld met informatie over het gebruik van, op het moment van uitgifte, toegelaten herbiciden in de…

Bestrijding trips en weekhuidmijten

Afgerond

Testen en beoordelen van drie roofmijten tegen met name trips en weekhuidmijten in twee gewassen op maximaal twee bedrijven. Daarnaast het organiseren…

Glastuinbouw Nederland - © 2024