Beheersing bacterieziekten in bloemisterijgewassen

Beschrijving

Via een inventarisatie van beschikbare kennis en via experimenteel onderzoek wordt getracht zicht te krijgen op beheersmethoden voor bacterieziekten in bloemisterijgewassen.

Resultaten

In de bloemisterij kunnen veel bacterieziekten voorkomen, veroorzaakt door verschillende bacteriën. Uit bronnenonderzoek blijkt dat de schadelijke bacteriën op veel plaatsen op het bedrijf aanwezig kunnen zijn. Visuele diagnostiek van bacterieziekten is lastig, meestal is het nodig om de bacterie uit het aangetaste weefsel te isoleren en met serologische of DNA technieken te determineren. Latente besmettingen met Erwinia in Sedum blijken betrouwbaar aan te tonen. Bij Sedum en Phlox is het effect onderzocht van een warmwaterbehandeling om plantmateriaal vrij te maken van bacteriebesmetting. Potentieel effectieve warmwaterbehandelingen veroorzaakten bij Sedum nauwelijks schade. Bij Phlox bleken de geteste warmwaterbehandelingen niet effectief tegen woekerziek en gaven veel schade. Er zijn geen middelen beschikbaar om bacteriën te bestrijden. Er zijn wel stoffen (elicitors) bekend die de plant weerbaarder maken tegen ziekten en plagen. Voor de beheersing van bacterieziekten op de bedrijven is een lijst met hygiënemaatregelen opgesteld, kort samengevat in "10 geboden".

Projectnummer 14983
Looptijd 01-01-14   -   01-01-15
Afgerond Ja
Uitvoerder LTO Glaskracht Nederland, PPO
Document

Onderzoek en projecten

Voeding en weerbaarheid in phalaenopsis

Afgerond

Doel is gevoeligheid voor ziekten in Phalaenopsis te verminderen door optimalisatie van meststoffen en plantversterkende meststofproducten, alsmede…

Nerfverkleuring bij howea fosteriana

Afgerond

Het doel is de oorzaak van het ontstaan van de nerfverkleuring bij Kentia Palmen (Howea fosteriana) te achterhalen. Mogelijke oorzaken moeten gezocht…

Biologische bestrijding glimslakken

Afgerond

Het project bestaat uit 3 fasen: Fase 1: Inventarisatie en selectie van kandidaat bestrijders glimslak middels praktijkbemonstering en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024