Ziekte en voeding hommels

Beschrijving

In de hommelteelt bestaat behoefte aan voedsel van een meer constante kwaliteit dan door honingbijen verzameld stuifmeel. Hierdoor kunnen schommelingen in de hommelteelt, vooral de aanvang van de ovipositie en de grootte van het broednest, voorkomen worden. Daarom is dit onderzoek uitgevoerd waarbij effecten van diëten, bestaand uit stuifmeel en bijmengingen met (uit de bijenteelt) bekende stuifmeelvervangingsmiddelen, op ovipositie, ontwikkeling van broednest en het eiwitgehalte in het haemolymph van werksters werd bepaald.

Resultaten

De hommelkoninginnen die gevoerd werden met 100% en 70% eiwitbrood en met 100% en 70% Bee Pol kwamen niet tot ovipositie. Het bijmengen van 30% eiwitbrood resulteerde niet in een statistisch aantoonbaar verschil in ovipositie maar wel in het aantal werksters. Hieruit blijkt dat de broedzorg met dit dieet minder is dan met stuifmeel of met 70% stuifmeel + 30% Bee Pol. Het bijmengen van 30% Bee Pol aan stuifmeel doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het voedsel, uitgedrukt in grootte van broednest en eiwitgehalte in het haemolymph van werksters. Deze bijmenging resulteert in een meer constante kwaliteit van het hommelvoedsel.

Projectnummer 36068
Looptijd 01-01-02   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bijen
Document

Onderzoek en projecten

Biologische bestrijding glimslakken

Afgerond

Het project bestaat uit 3 fasen: Fase 1: Inventarisatie en selectie van kandidaat bestrijders glimslak middels praktijkbemonstering en…

Aanpak wortelwolluis potplanten

Afgerond

Doelstelling is verhogen van kennis en inzicht over verspreiding wortelwolluis en onderzoek naar effectiviteit en toepasbaarheid van vier…

Weren en lokken van trips

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van een push- en pullstrategie (afweer- en lokstrategie) om meer tripsen weg te vangen en/of eerder te kunnen signaleren.…

Duurzame teelt van een gezonde pioen

Afgerond

Het doel is nagaan wat het effect is van verschillende giften stikstof, fosfaat en magnesium op de vitaliteit en gezondheid van het gewas en welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024