Ziekte en voeding hommels

Beschrijving

In de hommelteelt bestaat behoefte aan voedsel van een meer constante kwaliteit dan door honingbijen verzameld stuifmeel. Hierdoor kunnen schommelingen in de hommelteelt, vooral de aanvang van de ovipositie en de grootte van het broednest, voorkomen worden. Daarom is dit onderzoek uitgevoerd waarbij effecten van diëten, bestaand uit stuifmeel en bijmengingen met (uit de bijenteelt) bekende stuifmeelvervangingsmiddelen, op ovipositie, ontwikkeling van broednest en het eiwitgehalte in het haemolymph van werksters werd bepaald.

Resultaten

De hommelkoninginnen die gevoerd werden met 100% en 70% eiwitbrood en met 100% en 70% Bee Pol kwamen niet tot ovipositie. Het bijmengen van 30% eiwitbrood resulteerde niet in een statistisch aantoonbaar verschil in ovipositie maar wel in het aantal werksters. Hieruit blijkt dat de broedzorg met dit dieet minder is dan met stuifmeel of met 70% stuifmeel + 30% Bee Pol. Het bijmengen van 30% Bee Pol aan stuifmeel doet geen afbreuk aan de kwaliteit van het voedsel, uitgedrukt in grootte van broednest en eiwitgehalte in het haemolymph van werksters. Deze bijmenging resulteert in een meer constante kwaliteit van het hommelvoedsel.

Projectnummer 36068
Looptijd 01-01-02   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bijen
Document

Onderzoek en projecten

Knoprot hydrangea

Afgerond

De doelstelling van dit project is het voorkomen van knoprot bij Hydrangea door optimaliseren van teelt- en bewaarcondities.

Biologische bestrijding opogona in palm

Afgerond

In de teelt van palmen (Chamaedorea, Areca) komt schade voor door de Bananenboorder, Opogona sacchari. O. sacchari is op dit moment een quarantaine…

Inventarisatie uitval kalanchoë

Afgerond

Bodemschimmels kunnen in de teelt van kalanchoë tot hoge uitvalpercentages leiden. Phytophthora is vermoedelijk de belangrijkste oorzaak van uitval…

Biologische bestrijding duponchelia

Afgerond

In dit onderzoek wordt gekeken naar de effecten van nieuwe bodempredatoren op Duponchelia. Ook wordt er gekeken naar en de invloed van gewas en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024