Detectie verticillium bij tomaat

Beschrijving

In het project wordt een een gevoelige detectietechniek ontwikkeld voor verticillium. Dit om na te gaan of nog resten van een besmetting in en buiten de kas aanwezig zijn en voor het vroegtijding detecteren in plantmateriaal.

Resultaten

Er is een nieuwe methode ontwikkeld waarmee het DNA van drie verschillende verticillium soorten aangetoond en onderscheiden kan worden. De methode werkt op basis van een PCR (Polymerase Chain Reaction). In gevallen waarbij de planten wel geïnfecteerd zijn, maar nog geen symptomen van een verticillium-aantasting vertonen kon met de nieuwe detectiemethode verticillium aangetoond worden. Vergeleken met de traditionele uitplaatmethode blijkt de nieuwe methode gevoeliger te zijn en sneller (na 2 dagen uitslag i.p.v 10). De nieuwe methode is bovendien specifiek, het is meteen duidelijk of het om een onschadelijke of schadelijke verticilliumsoort gaat.

Van dit project is geen digitale versie beschikbaar.

Projectnummer 36096
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw

Onderzoek en projecten

Inventarisatie xanthomonas in anthurium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het vanuit een ander perspectief bekijken van het Xanthomonas probleem in anthurium. Het is nuttig om problemen met andere…

Duurzame productie kuipplanten

Afgerond

Door maatschappelijke ontwikkelingen neemt de vraag van consumenten naar duurzaam geteelde producten toe. In de pot- en kuipplantenteelt is deze…

Bestrijding fusarium foetens in begonia

Afgerond

In 2002 heeft DLV Facet in samenwerking met diverse bedrijven en instellingen in nauw overleg met LTO Groeiservice uitgebreid onderzoek gestart naar…

Knopvorming hortensia

Afgerond

In dit project wordt door middel van het monitoren van de groei en ontwikkeling meer inzicht verkregen in de samenhang van de factoren die van invloed…

Biologische bestrijding van trips

Afgerond

Door middel van een literatuurstudie en kasproeven zijn de mogelijkheden voor een geïntegreerde tripsbestrijding in de komkommerteelt onderzocht.

Glastuinbouw Nederland - © 2024