Autotoxiteit lisianthus

Beschrijving

Het doel van het onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van de uitval bij de Lisianthusteelt. In de eerste teelt was het onderzoek vooral gericht op het optreden van autotoxiciteit en manieren om dit te voorkomen. Bij de tweede teelt ging de aandacht meer in de richting van het voorkomen van Fusarium en Myrothecium.

Resultaten

Op bedrijf 1 werd veel uitval gevonden. De meeste uitval werd gevonden op de veldjes waar gewasresten waren ondergewerkt of veldjes in de buurt van deze veldjes. Blijkbaar werd onvoldoende effectief gestoomd. Stomen mét onderdruk, vóór de tweede teelt gaf aanzienlijke verbetering op dit bedrijf. Dit verschil wijst erop dat ziekteverwekkers een rol van betekenis spelen bij de uitval. Op bedrijf 2, waar voor beide teelten met onderdruk werd gestoomd werd nagenoeg geen uitval gevonden. Op bedrijf 3 gaf bij teelt 1 het onderwerken van extra restmateriaal wel veel uitval maar bij de tweede teelt niet. Hier werd in beide teelten niet met onderdruk gestoomd maar er werd bij de tweede teelt wel zwaarder gestoomd.

Projectnummer 36126
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Acaricidenonderzoek roos

Afgerond

De ontwikkeling van moderne acariciden heeft sterk bijgedragen tot een betere bestrijding van spintmijten in de rozenteelt. Maar door overmatig en…

Cultuurkoken amaryllis

Afgerond

Om te weten aan welke voorwaarden het systeem van cultuurkoken moet voldoen, zijn door middel van warmwaterbehandelingsproeven de…

Knolvoet in brassica

Afgerond

In de koolteelt vormt knolvoet een grondgebonden probleem dat door de telers omzeilt wordt door verdachte percelen te mijden. In de bloemisterijsector…

Toepassing tilt in seringenteelt

Afgerond

Doel van dit project is door het toepassen van teeltbehandelingen (het zogenoemd rondsteken van de struiken) in combinatie met het testen van…

Optimalisatie bemonstering aaltjes

Afgerond

Teelten van kasrozen op substraat worden in de praktijk regelmatig bemonsterd op aaltjes. Het is echter onvoldoende bekend hoe moet worden bemonsterd…

Glastuinbouw Nederland - © 2024