Autotoxiteit lisianthus

Beschrijving

Het doel van het onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van de uitval bij de Lisianthusteelt. In de eerste teelt was het onderzoek vooral gericht op het optreden van autotoxiciteit en manieren om dit te voorkomen. Bij de tweede teelt ging de aandacht meer in de richting van het voorkomen van Fusarium en Myrothecium.

Resultaten

Op bedrijf 1 werd veel uitval gevonden. De meeste uitval werd gevonden op de veldjes waar gewasresten waren ondergewerkt of veldjes in de buurt van deze veldjes. Blijkbaar werd onvoldoende effectief gestoomd. Stomen mét onderdruk, vóór de tweede teelt gaf aanzienlijke verbetering op dit bedrijf. Dit verschil wijst erop dat ziekteverwekkers een rol van betekenis spelen bij de uitval. Op bedrijf 2, waar voor beide teelten met onderdruk werd gestoomd werd nagenoeg geen uitval gevonden. Op bedrijf 3 gaf bij teelt 1 het onderwerken van extra restmateriaal wel veel uitval maar bij de tweede teelt niet. Hier werd in beide teelten niet met onderdruk gestoomd maar er werd bij de tweede teelt wel zwaarder gestoomd.

Projectnummer 36126
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Ethyleenschade jonge planten

Afgerond

Bij tussenplanten van komkommer en tomaat in de winter gaat het om een situatie waarin de luchtramen vaak gesloten zijn en weinig licht beschikbaar…

Bestrijding slakken in cymbidium

Afgerond

Doel van het onderzoek is het inventariseren van de slakkenproblemen in de cymbidiumteelt en het bekijken van de mogelijkheden van bestrijding van de…

Nutrientenopname in weefselkweek

Afgerond

In het project zijn weefselkweekmedia ontworpen voor een hele reeks planten (modelgewassen en gewassen al belangrijk in de commerciële weefselkweek)…

Alternatieve remmethodieken kuipplanten

Afgerond

Doel van dit project is het zoeken naar alternatieven voor het gebruik van chemische remmiddelen om zo het gebruik van chemische middelen te beperken…

Glastuinbouw Nederland - © 2024