Bladvlekken zomerbloemen

Beschrijving

In buiten geteelde zomerbloemen komen vaak afwijkingen voor in het blad, die een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de geoogste tak. Ze worden ook wel bladvlekken genoemd. Ze moeten echter niet worden verward met de zogenoemde bladvlekkenziekte. Bladvlekkenziekte is een infectie door een schimmel en bladvlekken worden niet veroorzaakt door een ziekte. Het was niet duidelijk, wat precies de oorzaak was. Er werd gedacht, dat het mogelijk te maken zou hebben met een gebrek aan K, Mg en/of Mn. Dit onderzoek werd uitgevoerd om te testen of deze voedingselementen bij een voldoende aanbod de bladvlekken zouden kunnen voorkomen.

Resultaten

De proef werd uitgevoerd in de jaren 2002 en 2003 op een zeer arme geestgrond, die voorheen altijd voor bollenteelt was gebruikt. Fosfaat werd als basisbemesting gegeven en stikstof werd als basis- en bijbemesting gegeven. Planten werden op het veld beoordeeld. Oogstrijpe takken werden gewogen en geteld. Blad werd beoordeeld en er werden grond- en gewasanalyses gedaan. De bespuitingen met Mn hadden een zeer gering positief effect op de visuele beoordelingen van het gewas bij Helianthus, Carthamus, Lysimachia en Hypericum. Mg-bespuitingen en de extra Mg- en K-bemestingen gaven geen verbetering van de beoordeling van het gewas. Opvallend was, dat in de randvakken bij Helianthus. Lysimachia en Carthamus een afwijking voorkwam, die K-gebrek bleek te zijn.

Projectnummer 36150
Looptijd 01-01-02   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

L.I.G.H.T.

Lopend

Doel: Het doel is het ontwikkelen van lasertechnologie waarmee we insecten (overdrager van virusziekten) preventief uit de kas kunnen weren of waarmee…

Glastuinbouw Nederland - © 2024