Wortelaaltjes in roos

Beschrijving

In dit onderzoek is de schadelijkheid (productievermindering) van het wortelknobbelaaltje Meloidogyne hapla in roos nagegaan in relatie tot verschillende hoeveelheden aaltjes die zijn aangebracht (beginbesmetting), het substraat (perliet en kokos) en het plantmateriaal (stek en onderstam). Daarnaast zijn gegevens verzameld over de populatieontwikkeling in de wortels en het drainwater. Tot slot is ook gekeken naar de waardplantgeschiktheid van Roos voor Meloidogyne hapla.

Resultaten

Op grond van de resultaten van proeven met rozen in perliet en kokos, besmet met verschillende hoeveelheden wortelknobbelaaltjes M. hapla-populatie Hbz, kunnen de volgende conclusies worden getrokken:


  • 'Natal Briar' en 'Vendela' zijn goede waardplanten voor M. hapla-populatie Hbz, 'Trixx!' niet.

  • De ontwikkelingen van de aaltjespopulaties in de wortels en het drainwater zijn slechts matig gerelateerd aan de hoogte van de beginbesmettingen.

  • Kokos lijkt voor M. hapla een geschikter substraat om tot aantasting te komen dan perliet.

  • In perliet is M. hapla-populatie Hbz niet schadelijk voor 'Natal Briar' en 'Vendela', dat wil zeggen dat de aaltjesaantastingen niet tot verminderde bloemproducties (aantallen, lengte en gewicht) hebben geleid.

  • In kokos heeft 'Trixx!' geen schade ondervonden, 'Natal Briar' en 'Vendela' wel, maar alleen wat betreft het gewicht van de bloemtakken.

 

In een zand/perliet grof-substraat is de waardplantgeschiktheid getest van zes rozencultivars en een rozenonderstam voor zeven M.hapla-isolaten. Dit is vergeleken met de waardplantgeschiktheid van het tomatenras Moneymaker. Conclusies:

  • In vergelijking met het tomatenras Moneymaker is roos een aanzienlijk minder goede waardplant voor M. hapla.

  • Het lijkt erop dat de cultivars Vendela en de onderstam Natal Briar het meest vatbaar zijn, maar dan alleen voor de isolaten Hbz en Hh.

  • Het substraat lijkt van invloed te zijn op de hoogte van de aantasting, waarbij in kokos en perliet fijn meer aantasting ontstaat dan in het zand/perliet grof-substraat.

 

Projectnummer 36159
Looptijd 01-01-02   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Breekstelen anjer

Afgerond

Aan de plant en na het afsnijden van anjers treden soms in ernstige mate gebroken stelen op. Dit gebeurt met name in het vroege voorjaar als een…

Sluipwespen tegen rupsen

Afgerond

In dit project zijn enkele nieuwe sluipwespen getoetst op hun effectiviteit tegen schadelijke rupsensoorten in de glastuinbouw. Hierbij is de…

Signalering en bestrijding van wantsen

Afgerond

In dit project worden signalerings- en bestrijdingstechnieken voor schadelijke wantsen ontwikkeld voor zowel de bloemen- als de glasgroententeelt.…

Glastuinbouw Nederland - © 2024