Bestrijding slakken in cymbidium

Beschrijving

Doel van het onderzoek is het inventariseren van de slakkenproblemen in de cymbidiumteelt en het bekijken van de mogelijkheden van bestrijding van de Spaanse aardslak Lehmannia valentiana in de cymbidiumteelt.

Resultaten

Na de inventarisatie van de slakkensoort is een reeks van middelen getest in laboratorium- en kasproeven. Gekeken is naar het reduceren van de vraatschade door en naar de bestrijding van de Spaanse aardslak. De meest in het oog springende resultaten zijn afkomstig van de slakkenkorrels. Twee soorten met als werkzame stof metaldehyde (Luxan slakkenkorrels super) en ijzerfosfaat (Ferramol slakkenkorrels) zijn getoetst. Beide slakkenkorrels verminderen betrouwbaar het aantal aangetaste bloembladeren per tak. Dit ligt in eerste instantie aan veranderend vraatgedrag, weinig slakken waren gestorven na de behandeling. Enkele chemische middelen (Mesurol 500 SC en Akomyl 20 LS) lieten goede resultaten zien in laboratoriumproeven, in de kas viel het resultaat van een bespuiting evenwel tegen. Nemaslug, een kleiformulering met slakparasitaire nematoden, had in laboratoriumproeven effect op het vraatgedrag en de doding van de Spaanse aardslak.

Projectnummer 36162
Looptijd 01-01-02   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Methodenontwikkeling

Afgerond

Dit project was gericht op het ontwikkelen van methoden om substraten en bodemverbeterende middelen fysisch, chemisch en biologisch te kunnen…

Monitoring en detectie van pythium

Afgerond

In de praktijk gaan regelmatig tomatenplanten slap zonder aanwijsbare redenen. Ook wordt regelmatig vaatverbruining waargenomen. Telers en adviseurs…

Vruchtrot paprika, vervolg

Afgerond

Om meer zicht te krijgen in het voorkomen en de bestrijding van inwendig vruchtrot is dit project uitgevoerd waarbij het onderzoek heeft…

Hulpstoffen chrysant

Afgerond

In dit project wordt de effectiviteit van toevoegingen aan gewasbeschermingsmiddelen getoetst. Hierbij kan o.m. gedacht worden aan uitvloeiers en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024