Beheersing en bestrijding van botrytis cinerea in euphorbia

Beschrijving

Doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het effect van verschillende teeltmaatregelen op aantasting door Botrytis cinerea en Penicillium en de houdbaarheid van de bloemen.

Resultaten

Het onderzoek laat zien dat Botrytis cinerea en Penicillium twee verschillende problemen zijn met ieder een aparte aanpak. Een algemeen advies om B. cinerea te voorkomen is droog telen. Het afspoelen van bloemen kan aantasting met Penicillium verminderen. Biologische bestrijding van B. cinerea en Penicillium met een gist bleek niet effectief.

Er is gezocht naar andere methoden om de nectarproductie te beïnvloeden. Uit een literatuurstudie blijkt dat de mogelijkheden om de nectarproductie in voldoende mate door teeltsturing te verlagen beperkt zijn. De inzet van bijen om nectar uit de bloemen te verwijderen wordt voorgesteld. De effectiviteit hiervan moet nog nader onderzocht worden.

Projectnummer 36165
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Duurzaam telen van hortensia

Afgerond

De doelstelling van dit project is het bepalen van de effectiviteit van mogelijkheden om tot en met de bewaring vrij te blijven van kieming en…

Bladpunten opgelost!

Afgerond

In dit project doet men onderzoek naar effecten van teeltomstandigheden op het optreden van bladpunten door toepassing van vernieuwde technieken en…

Hoe is droog steelrot te voorkomen

Afgerond

Er wordt op zes tot negen bedrijven een inventarisatie van de symptoomontwikkeling bij droog steelrot in paprika gemaakt. Bij bedrijven waar steelrot…

Bestrijding turkse mot in paprika

Afgerond

In dit onderzoek wordt in de eerste fase in het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de turkse mot gezocht naar nieuwe natuurlijke vijanden van…

Consultancy: Bloemschade potanthurium

Afgerond

Potanthuriumtelers ondervinden de laatste tijd regelmatig problemen met bladvlekken: groene strepen die het schutblad in onregelmatige richtingen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024