Beheersing en bestrijding van botrytis cinerea in euphorbia

Beschrijving

Doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het effect van verschillende teeltmaatregelen op aantasting door Botrytis cinerea en Penicillium en de houdbaarheid van de bloemen.

Resultaten

Het onderzoek laat zien dat Botrytis cinerea en Penicillium twee verschillende problemen zijn met ieder een aparte aanpak. Een algemeen advies om B. cinerea te voorkomen is droog telen. Het afspoelen van bloemen kan aantasting met Penicillium verminderen. Biologische bestrijding van B. cinerea en Penicillium met een gist bleek niet effectief.

Er is gezocht naar andere methoden om de nectarproductie te beïnvloeden. Uit een literatuurstudie blijkt dat de mogelijkheden om de nectarproductie in voldoende mate door teeltsturing te verlagen beperkt zijn. De inzet van bijen om nectar uit de bloemen te verwijderen wordt voorgesteld. De effectiviteit hiervan moet nog nader onderzocht worden.

Projectnummer 36165
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Inventarisatie xanthomonas in anthurium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het vanuit een ander perspectief bekijken van het Xanthomonas probleem in anthurium. Het is nuttig om problemen met andere…

Duurzame productie kuipplanten

Afgerond

Door maatschappelijke ontwikkelingen neemt de vraag van consumenten naar duurzaam geteelde producten toe. In de pot- en kuipplantenteelt is deze…

Bestrijding fusarium foetens in begonia

Afgerond

In 2002 heeft DLV Facet in samenwerking met diverse bedrijven en instellingen in nauw overleg met LTO Groeiservice uitgebreid onderzoek gestart naar…

Knopvorming hortensia

Afgerond

In dit project wordt door middel van het monitoren van de groei en ontwikkeling meer inzicht verkregen in de samenhang van de factoren die van invloed…

Biologische bestrijding van trips

Afgerond

Door middel van een literatuurstudie en kasproeven zijn de mogelijkheden voor een geïntegreerde tripsbestrijding in de komkommerteelt onderzocht.

Glastuinbouw Nederland - © 2024