Tripsbestrijding in siergewassen

Beschrijving

Het project betreft een breed opgezet onderzoek waarin PPO nieuwe bestrijdingsmethoden tegen trips toets en valideert. Het praktijkgedeelte waarin door DLV de geïntegreerde methodieken werden gevalideerd en gedemonstreerd is bekend geworden onder de naam DAGTrips.

Resultaten

Californische trips (Frankliniella occidentalis) is een belangrijke plaag in de glastuinbouw. Bij veel teelten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden van trips, maar correctie met chemische middelen blijkt vaak noodzakelijk. Veel van de chemische middelen die worden gebruikt zijn breedwerkend, waardoor ook natuurlijke vijanden van andere plagen verdwijnen. Hierdoor stagneert de invoering van geïntegreerde gewasbescherming in de sierteelt. In 2000 is een overkoepelend tripsproject gestart waarin onderzoek van PPO Glastuinbouw en praktijkproeven van DLV Gewasbescherming op elkaar werd afgestemd. Dit resulteerde in onderzoek door PPO aan effectiviteit van bodemroofmijten en gedragsbeïnvloedende stoffen en een implementatieproject van DLV (DAG trips; afzonderlijk gerapporteerd in 2004). Het onderzoek aan gedragsbeïnvloedende stoffen werd mede gefinancierd door het ministerie van LNV.

Projectnummer 36167
Looptijd 01-01-02   -   30-06-04
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Methodenontwikkeling

Afgerond

Dit project was gericht op het ontwikkelen van methoden om substraten en bodemverbeterende middelen fysisch, chemisch en biologisch te kunnen…

Monitoring en detectie van pythium

Afgerond

In de praktijk gaan regelmatig tomatenplanten slap zonder aanwijsbare redenen. Ook wordt regelmatig vaatverbruining waargenomen. Telers en adviseurs…

Vruchtrot paprika, vervolg

Afgerond

Om meer zicht te krijgen in het voorkomen en de bestrijding van inwendig vruchtrot is dit project uitgevoerd waarbij het onderzoek heeft…

Hulpstoffen chrysant

Afgerond

In dit project wordt de effectiviteit van toevoegingen aan gewasbeschermingsmiddelen getoetst. Hierbij kan o.m. gedacht worden aan uitvloeiers en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024