Tripsbestrijding in siergewassen

Beschrijving

Het project betreft een breed opgezet onderzoek waarin PPO nieuwe bestrijdingsmethoden tegen trips toets en valideert. Het praktijkgedeelte waarin door DLV de geïntegreerde methodieken werden gevalideerd en gedemonstreerd is bekend geworden onder de naam DAGTrips.

Resultaten

Californische trips (Frankliniella occidentalis) is een belangrijke plaag in de glastuinbouw. Bij veel teelten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden van trips, maar correctie met chemische middelen blijkt vaak noodzakelijk. Veel van de chemische middelen die worden gebruikt zijn breedwerkend, waardoor ook natuurlijke vijanden van andere plagen verdwijnen. Hierdoor stagneert de invoering van geïntegreerde gewasbescherming in de sierteelt. In 2000 is een overkoepelend tripsproject gestart waarin onderzoek van PPO Glastuinbouw en praktijkproeven van DLV Gewasbescherming op elkaar werd afgestemd. Dit resulteerde in onderzoek door PPO aan effectiviteit van bodemroofmijten en gedragsbeïnvloedende stoffen en een implementatieproject van DLV (DAG trips; afzonderlijk gerapporteerd in 2004). Het onderzoek aan gedragsbeïnvloedende stoffen werd mede gefinancierd door het ministerie van LNV.

Projectnummer 36167
Looptijd 01-01-02   -   30-06-04
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Bestrijding bonenvlieg freesia

Afgerond

In de teelt van Freesia onder glas vormt bonenvlieg een probleem. Naar schatting ondervindt de laatste jaren ongeveer 80% van de 200 Nederlandse…

Corynespora in saintpaulia

Afgerond

Begin 2003 is een gezamenlijk onderzoek gestart naar Corynespora bij saintpaulia, uitgevoerd door PPO Glastuinbouw en DLV Facet. De doelstelling van…

Citruswolluis in potplanten

Afgerond

Van de feromoonvallen is bekend dat ze de aanwezigheid van citruswolluis kunnen aantonen. Onduidelijk is nog hoe de feromoonval precies in de…

Toepassing 1-MCP in potplanten

Afgerond

Tijdens de afzet kunnen bij diverse potplanten grote kwaliteitsverliezen optreden. Er wordt over het algemeen aangenomen dat deze kwaliteitsproblemen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024