Verbranding bladranden bij hortensia

Beschrijving

Bij de trek van hortensia kunnen, met name in het voorjaar, bladbeschadigingen optreden in de vorm van bladmisvormingen, bladranden of zelfs necrotische plekken op het blad. Dit leidt tot kwaliteitsverlies en opbrengstderving. Binnen dit onderzoek wordt getracht de oorzaak van bladverbranding te achterhalen. Met de resultaten wordt een concreet praktijkadvies opgesteld om bladverbranding te voorkomen.

Resultaten

Uit de proef is gebleken dat langzaam opstoken en telen met een relatief lage gemiddelde etmaaltemperatuur (18°C) bladrandschade kan verminderen. Nadeel is dat de teeltduur langer wordt. Ook werden de effecten van assimilatiebelichting, RV en tafelverwarming in combinatie met een snelle opkweek op het optreden van bladrandschade onderzocht. Er werd geen luchtbevochtiging toegepast en er werd niet geremd. De meeste schade trad op bij Hortensia's die onder folie hadden gestaan met bodemverwarming en de minste schade trad op bij planten die de eerste paar weken onder het folie hadden gestaan zonder bodemverwarming.

Projectnummer 36177
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Acaricidenonderzoek roos

Afgerond

De ontwikkeling van moderne acariciden heeft sterk bijgedragen tot een betere bestrijding van spintmijten in de rozenteelt. Maar door overmatig en…

Cultuurkoken amaryllis

Afgerond

Om te weten aan welke voorwaarden het systeem van cultuurkoken moet voldoen, zijn door middel van warmwaterbehandelingsproeven de…

Knolvoet in brassica

Afgerond

In de koolteelt vormt knolvoet een grondgebonden probleem dat door de telers omzeilt wordt door verdachte percelen te mijden. In de bloemisterijsector…

Toepassing tilt in seringenteelt

Afgerond

Doel van dit project is door het toepassen van teeltbehandelingen (het zogenoemd rondsteken van de struiken) in combinatie met het testen van…

Optimalisatie bemonstering aaltjes

Afgerond

Teelten van kasrozen op substraat worden in de praktijk regelmatig bemonsterd op aaltjes. Het is echter onvoldoende bekend hoe moet worden bemonsterd…

Glastuinbouw Nederland - © 2024