Nutrientenopname in weefselkweek

Beschrijving

In het project zijn weefselkweekmedia ontworpen voor een hele reeks planten (modelgewassen en gewassen al belangrijk in de commerciële weefselkweek) aan de hand van de elementsamenstelling van de volwassen plant.

Resultaten

Er is een algemene berekeningsmethode ontwikkeld om van de elementsamenstelling tot een nieuw weefselkweekmedium te komen. Alle belangrijke keuzes en problemen die hierbij en bij de mediabereiding kunnen optreden werden onderzocht: totale zoutsterkte, problemen met neerslagen, ammonium/nitraatverhouding, e.d. Uit de concentraties van elementen gebruikt in de substraatteelt werd als belangrijkste conclusie getrokken dat in weefselkweekmedia veel te weinig koper en te veel mangaan gegeven wordt. Aanpassingen in koper en mangaan voerden speciaal bij gerbera en roos tot duidelijke verbeteringen. Het blijkt echter dat ontworpen methode niet voor alle planten gewerkt heeft. Vooral in de gevallen waarbij voor vermeerdering geen scheutvermeerdering gebruikt werd (alstroemeria, lelie en tulp) is geen goed aangepast medium gevonden.

Projectnummer 36195
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Bloembollen
Document

Onderzoek en projecten

Duurzaam telen van hortensia

Afgerond

De doelstelling van dit project is het bepalen van de effectiviteit van mogelijkheden om tot en met de bewaring vrij te blijven van kieming en…

Bladpunten opgelost!

Afgerond

In dit project doet men onderzoek naar effecten van teeltomstandigheden op het optreden van bladpunten door toepassing van vernieuwde technieken en…

Hoe is droog steelrot te voorkomen

Afgerond

Er wordt op zes tot negen bedrijven een inventarisatie van de symptoomontwikkeling bij droog steelrot in paprika gemaakt. Bij bedrijven waar steelrot…

Bestrijding turkse mot in paprika

Afgerond

In dit onderzoek wordt in de eerste fase in het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de turkse mot gezocht naar nieuwe natuurlijke vijanden van…

Consultancy: Bloemschade potanthurium

Afgerond

Potanthuriumtelers ondervinden de laatste tijd regelmatig problemen met bladvlekken: groene strepen die het schutblad in onregelmatige richtingen…

Glastuinbouw Nederland - © 2024