Bronnenonderzoek agrobacterium in aster

Beschrijving

Doel van dit project is onderzoek verrichten naar besmettingsbronnen van Agrobacterium in de vermeerdering. Daarnaast is door middel van infectieproeven onderzocht hoe de planten in de vermeerdering besmet kunnen raken en hoeveel bacteriën hiervoor noodzakelijk zijn.

Resultaten

De vermeerderingsmethode die gehanteerd wordt behelst een groot risico voor het ontstaan van nieuwe aantastingen omdat stekken gesneden worden en zowel de mesjes als het voedingswater besmet kunnen zijn. De infectieproeven laten zien dat zelfs bij lage aantallen van de bacterie al aantasting kan ontstaan. Op mesjes die voor het steksnijden in de praktijk gebruikt worden is A. tumefaciens aangetoond bij dit onderzoek. A. tumefaciens is een bacterie die gemakkelijk kan overleven in grond en waarschijnlijk ook in water. Aantasting van de plant door de bacterie is alleen effectief te bestrijden wanneer de bacterie bestreden wordt voordat deze de plant kan besmetten (preventief).

Projectnummer 36225
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Acaricidenonderzoek roos

Afgerond

De ontwikkeling van moderne acariciden heeft sterk bijgedragen tot een betere bestrijding van spintmijten in de rozenteelt. Maar door overmatig en…

Cultuurkoken amaryllis

Afgerond

Om te weten aan welke voorwaarden het systeem van cultuurkoken moet voldoen, zijn door middel van warmwaterbehandelingsproeven de…

Knolvoet in brassica

Afgerond

In de koolteelt vormt knolvoet een grondgebonden probleem dat door de telers omzeilt wordt door verdachte percelen te mijden. In de bloemisterijsector…

Toepassing tilt in seringenteelt

Afgerond

Doel van dit project is door het toepassen van teeltbehandelingen (het zogenoemd rondsteken van de struiken) in combinatie met het testen van…

Optimalisatie bemonstering aaltjes

Afgerond

Teelten van kasrozen op substraat worden in de praktijk regelmatig bemonsterd op aaltjes. Het is echter onvoldoende bekend hoe moet worden bemonsterd…

Glastuinbouw Nederland - © 2024