Bronnenonderzoek agrobacterium in aster

Beschrijving

Doel van dit project is onderzoek verrichten naar besmettingsbronnen van Agrobacterium in de vermeerdering. Daarnaast is door middel van infectieproeven onderzocht hoe de planten in de vermeerdering besmet kunnen raken en hoeveel bacteriën hiervoor noodzakelijk zijn.

Resultaten

De vermeerderingsmethode die gehanteerd wordt behelst een groot risico voor het ontstaan van nieuwe aantastingen omdat stekken gesneden worden en zowel de mesjes als het voedingswater besmet kunnen zijn. De infectieproeven laten zien dat zelfs bij lage aantallen van de bacterie al aantasting kan ontstaan. Op mesjes die voor het steksnijden in de praktijk gebruikt worden is A. tumefaciens aangetoond bij dit onderzoek. A. tumefaciens is een bacterie die gemakkelijk kan overleven in grond en waarschijnlijk ook in water. Aantasting van de plant door de bacterie is alleen effectief te bestrijden wanneer de bacterie bestreden wordt voordat deze de plant kan besmetten (preventief).

Projectnummer 36225
Looptijd 01-01-02   -   31-12-02
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Inventarisatie xanthomonas in anthurium

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het vanuit een ander perspectief bekijken van het Xanthomonas probleem in anthurium. Het is nuttig om problemen met andere…

Duurzame productie kuipplanten

Afgerond

Door maatschappelijke ontwikkelingen neemt de vraag van consumenten naar duurzaam geteelde producten toe. In de pot- en kuipplantenteelt is deze…

Bestrijding fusarium foetens in begonia

Afgerond

In 2002 heeft DLV Facet in samenwerking met diverse bedrijven en instellingen in nauw overleg met LTO Groeiservice uitgebreid onderzoek gestart naar…

Knopvorming hortensia

Afgerond

In dit project wordt door middel van het monitoren van de groei en ontwikkeling meer inzicht verkregen in de samenhang van de factoren die van invloed…

Biologische bestrijding van trips

Afgerond

Door middel van een literatuurstudie en kasproeven zijn de mogelijkheden voor een geïntegreerde tripsbestrijding in de komkommerteelt onderzocht.

Glastuinbouw Nederland - © 2024