Bladnecrose freesia

Beschrijving

Bladnecrose bij freesia is zeer waarschijnlijk een virus en wordt in de grond via de zwermsporen van de grondschimmel Olpidium brassicae overgebracht.De praktijkervaring leert dat er omstandigheden zijn waaronder de necrose wel of niet tot expressie komt, o.a. bij snelle lichttoename in het voorjaar en bij gebruik van assimilatiebelichting.

Telers veronderstellen ook een relatie met voeding. In dit project wordt een inventarisatie uitgevoerd op 'gezonde' en 'necrose' bedrijven naar de expressie van bladnecrose in relatie tot de minerale samenstelling van de plant.

Resultaten

Gedurende twee teeltjaren is bij de deelnemende praktijkbedrijven bij een aantal rassen met en zonder bladnecrosesymptomen de minerale samenstelling van blad en knol geanalyseerd. Ook zijn er grondmonsters genomen op het moment van gewasbemonstering. In beide teeltjaren werd bij hoofd- en sporenelementen een grote spreiding gevonden, zowel binnen de groep gezond als necrose. De niveaus tussen gezond en ziek verschilden niet.

Op grond van de gedane waarnemingen kan worden geconcludeerd dat de voedingstoestand in de grond en de niveaus van de elementen in de plant niet van invloed zijn op de expressie van bladnecrose bij freesia. De veronderstelling vanuit de praktijk kon niet worden bevestigd.

Projectnummer 411698
Looptijd 01-01-99   -   31-12-99
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Detectie bladnecrosevirus freesia

Afgerond

In dit project is een nieuwe immunologische detectietechniek voor het virus ontwikkeld. Tot op heden was slechts een visuele beoordeling van ziek…

Bladpuntjes bij anjer

Afgerond

In dit project wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van bladpuntjes bij anjer.

Plantdichtheid freesia

Afgerond

Doel van dit onderzoek is het bepalen van de optimale plantdichtheid bij enige pilotcultivars van Freesia in de lichtrijke periode van de zomer. Dit…

N & P behoefte primula en viool

Afgerond

In het Besluit Glastuinbouw worden normen gegeven voor het verbruik van stikstof (N) en fosfor (P). Voor 2010 is de norm voor primula N 689 en voor P…

Botrytis in gerbera

Afgerond

Doel van dit project was meer grip te krijgen op het fenomeen botrytis in de teeltfase van gerbera. Hiervoor is inventarisatie uitgevoerd van…

Glastuinbouw Nederland - © 2024