Green Challenges

Beschrijving

De glastuinbouwsector wil verdere stappen nemen in verduurzaming door de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Deze PPS richt zich op het ontwikkelen van nieuwe concepten voor  geïntegreerde gewasbescherming van ziekten en plagen. Het doel is om systeemsprongen te realiseren om ziekten en plagen te voorkomen, dan wel te beheersen met 75% minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Resultaten

Er zijn in afstemming met de sector en stakeholders gekozen voor drie potentiele systeemsprongen. Per onderdeel is dit verder uitgewerkt en verwerkt in rapportages.

  • Ziekte- en plaagdichte kas
    • De ziekte- en plaagdichte kas (WPR-940-LR)
  • Biodiversiteit in de kas,
    • Systeemaanpak biologische plaagbestrijding met gebruik van functionele biodiversiteit, deel 1 Chrysant (WPR-941-LR)
    • Systeemaanpak biologische plaagbestrijding met gebruik van functionele biodiversiteit, deel 2 Eenjarige zomerbloeiers (WPR-942-LR)
  • Weerbaar gewas en teeltsysteem
    • Plant en bodemweerbaarheid tegen ondergrondse ziekten (WPR-943-LR)
    • Bestrijding van Meloidogyne spp. (wortelknobbelaaltjes) in chrysant met biologische bestrijdingsmiddelen en biostimulanten (WPR-944-LR)

Ter afronding van deze PPS is de IPM Tool ontwikkeld. De IPM Tool is een hulpmiddel bij het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management). U kunt de tool gebruiken als checklist en als ideeënbron bij het opstellen van uw IPM strategie. Tegelijkertijd is het een vraagbaak voor uitleg over alle aspecten van IPM en weerbaar telen.

https://ipmtool.glastuinbouwnederland.nl/ipm-tool-schema    

Projectnummer KV 1406 082
Looptijd 01-01-16   -   31-12-20
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen Plant Research
Document

Onderzoek en projecten

Botrytis in potplanten

Afgerond

Het doel van dit project is het vaststellen van de effectiviteit van met name teeltmaatregelen tegen Botrytis cinerea in potplanten als onderdeel van…

Bladnecrose freesia

Afgerond

Bladnecrose bij freesia is zeer waarschijnlijk een virus en wordt in de grond via de zwermsporen van de grondschimmel Olpidium brassicae…

Rhizoctonia in chrysant

Afgerond

Rhizoctonia solani in chrysant is de laatste jaren een toenemend probleem. Bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk. In 2001…

Glastuinbouw Nederland - © 2024