Masterplan tripsbestrijding in bloemisterijgewassen

Beschrijving

De Californische trips, Frankliniella occidentalis, is een groot probleem in bloemisterijgewassen. Bovendien kunnen ze het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) overdragen. Voor een effectieve bestrijding van trips is een systeemaanpak van groot belang waarbij maatregelen die de weerbaarheid van de plant verhogen worden gecombineerd met biologische bestrijding, vangtechnieken en integreerbare (bio)pesticiden.

Voor het onderdeel plantweerbaarheid zijn in laboratorium- en kasproeven diverse endofytische schimmels beoordeeld op hun werking op trips. De metabolieten van veel van deze schimmels bleken zeer toxisch voor trips en reduceerden de eileg. In chrysant waren de effecten op trips zeer wisselend.

Resultaten

Voor het onderdeel “standing army” zijn diverse voedselbronnen voor Orius in chrysant geëvalueerd. Voor Orius laevigatus bleek een kwaliteits-artemia (cysten van de pekelkreeft) een zeer geschikte voedselbron. Het bijvoeren op chrysant met deze artemia resulteerde in een zeer goede vestiging en populatietoename van Orius. In vervolgproeven zijn verschillende bijvoerstrategieën getest voor het “recyclen” van Oriuspopulaties van teelt naar teelt. Wekelijks gedurende 8 weken bijvoeren met 5 kg/ha bleek een succesvolle strategie om zowel Orius goed in stand te houden gedurende 4 teeltwisselingen en een zeer goede bestrijding van trips te bewerkstellingen in chrysant.

In roos is duidelijk geworden dat de inzet van de rooftrips Franklinothrips vespiformis geen geschikte bestrijder is van de Californische trips. De inzet is op verschillende manieren getest, maar bleek geen goed resultaat te geven.

Voor de ondersteuning van populaties bodemroofmijten zijn saprofage aaltjes getest als alternatief voor toplagen met voermijten in Alstroemeria. Kasproeven hebben aangetoond dat er een veel stabielere populatieopbouw van bodemroofmijten plaatsvindt wanneer deze alen regelmatig worden toegevoegd aan het substraat ten opzichte van een toplaag met voermijten. Ook is aangetoond dat ze via de bemestingsvoorraadbak beregend of meegedruppeld kunnen worden in het gewas, waardoor de toepassing zeer eenvoudig wordt.

Voor het onderdeel “gedragsmanipulatie van trips” is de werking van diverse geuren op het gedrag van volwassen trips en tripslarven beoordeeld. Bij 5 geuren kon het opvlieggedrag van tripsvrouwtjes geactiveerd worden. Vreemd genoeg bleken sommige geuren, zoals Lurem en zwarte-peper, die de volwassen trips activeren bij de larven juist de activiteit te verminderen. Toevoeging van de stof Lurem aan planten leidde tot significant minder tripsvangsten op vangplaten. Bij toediening van Lurem, rozemarijn of Lemongrass werd voorafgaand aan een bespuiting met het chemische middel Winner geen verbeterde bestrijding van trips behaald. Een geurbehandeling met rozemarijn voorafgaand aan een bespuiting met Botanigard gaf wel een significant betere tripsbestrijding dan een bij toepassing van dit middel zonder geurtoevoeging.

Projectnummer KV 1406 087
Looptijd 01-01-16   -   31-12-19
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Masterplan rupsen in de glastuinbouw

Lopend

Doel: Toetsen nieuwe effectieve en realistische principes en concepten om de twee soorten rupsen die voor de meeste schade in de glastuinbouw zorgen,…

Aanpak CABY virus

Afgerond

Doel: Via diverse telers en ook via de alert dienst van International Society for Infectious Diseases wordt melding gemaakt dat het Cucurbit…

Glastuinbouw Nederland - © 2024