Verlagen risico’s voor het optreden van bacteriële ziekten

Beschrijving

Bacterieziektes kunnen leiden tot enorme verliezen in de sierteelt, groenteteelt, bollenteelt en boomkwekerij. Bacterieziekten zoals Acidovorax avenae subsp. cattleyae bij potorchidee, Dickeya dianthicola, solani, etc. bij onder andere chrysant, Rhizobium rhizogenes bij tomaat onder glas en Ralstonia bij onder andere roos kunnen zorgen voor veel kwaliteitsverlies en hoge uitvalspercentages van 20% of meer tot aan het wegvallen van een teelt. Er zijn helaas geen middelen beschikbaar om bacteriën te bestrijden. Tot nu toe zijn hygiënemaatregelen (met gebruik van ontsmettingsmiddelen) om verspreiding te voorkomen de enige remedie.

Dit project richt zich op ontwikkeling van innovatieve methoden zoals het gebruik van enzymen en parasiterende bacteriën om te voorkomen dat schadelijke bacteriën zich kunnen vestigen in de wortels van planten. Binnen dit project wordt een nieuwe methode ontwikkeld om de plantweerbaarheid, gericht op plantpathogene bacteriën, te kunnen meten. Daarnaast wordt onderzocht of verlaging van de voedingswaarde (lagere EC in het wortelmilieu) in een teelt de incidentie en ernst van bacterieziekten kan verminderen. Synthese en implementatie middels communicatie van de diverse resultaten uit het programma ‘Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid Glastuinbouw’.

Resultaten

Het project heeft informatie voor de telers opgeleverd over de effectiviteit van o.a. een aantal op de markt beschikbare producten (o.a. op basis van verschillende Bacillus soorten en stammen) tegen drie bacteriële ziekten: overmatige wortelgroei in tomaat (Rhizobium rhizogenes), verwelkingsziekte in Pelargonium (Xanthomonas hortorum pv pelargonii) en bladvlekken ziekte in Phalaenopsis (Acidovorax cattleyae).

Naast de beschikbare producten zijn er ook een aantal alternatieve maatregelen getest met o.a. het voorkomen van de ontwikkeling van biofilm op het plantoppervlak, verstoren van communicatie tussen afzonderlijke cellen van plant pathogene bacteriën (zogenaamd quorum quenching), inzet van parasitaire bacteriën (BALO’s) en invloed van bemestingsstrategie op de ontwikkeling van bacteriële ziekten in sierteeltgewassen Pelargonium en Phalaenopsis.

Verder lijken de aanpassingen in bemestingsstrategie, namelijk met het gebruik van gecontroleerd vrijkomende meststoffen, de effecten van andere maatregelen tegen bacteriële ziekten te versterken. Dat is belangrijke informatie voor de producenten van deze meststoffen, maar ook voor telers zelf. Effecten van aangepaste bemestingsstrategieën op andere plantenziekten zijn ook al aangetoond in andere (lopende) onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt dat maatregelen die nodig zijn om ziekten veroorzaakt door plantpathogene bacteriën te voorkomen een specifieke aanpak vragen die toegespitst is op specifieke plantsoort en teeltsysteem. Er is helaas geen product dat effectief is tegen alle drie de plantpathogene bacteriën.

Projectnummer P19002
Looptijd 01-01-19   -   31-12-21
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen UR Glastuinbouw en Bioscience
Document

Onderzoek en projecten

Aanpak wortelwolluis potplanten

Afgerond

Doelstelling is verhogen van kennis en inzicht over verspreiding wortelwolluis en onderzoek naar effectiviteit en toepasbaarheid van vier…

Weren en lokken van trips

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van een push- en pullstrategie (afweer- en lokstrategie) om meer tripsen weg te vangen en/of eerder te kunnen signaleren.…

Duurzame teelt van een gezonde pioen

Afgerond

Het doel is nagaan wat het effect is van verschillende giften stikstof, fosfaat en magnesium op de vitaliteit en gezondheid van het gewas en welke…

Middelen tegen overmatige wortelgroei

Afgerond

Doel van dit project is het vaststellen of met bepaalde middelen de infectiedruk door Overmatige Wortelgroei tijdens de teelt kan worden beperkt.

Glastuinbouw Nederland - © 2024