Fytosanitair belangrijk voor Nederland BV

Beschrijving

Door voortschrijdende internationalisering en toenemende complexiteit van voedselproductieketens, klimaatverandering en toenemende resistentie van ziekteverwekkers neemt de kans op nieuwe, onvoorziene problemen toe. Dat betreft onder andere problemen met opkomende schadelijke organismen die problemen veroorzaken voor plantgezondheid en voor de van de af te geven fytosanitaire garanties. Deze organismen duiden we aan met de term 'emerging risks'. Nederland neemt internationaal gezien een belangrijke positie in vanwege de grootschalige import, export en teelt van uitgangsmateriaal, groenten, bloemen en fruit. Het is van belang dat zowel de diverse handelsstromen als de teelten in Nederland gevrijwaard blijven van schadelijke organismen.

Aanleiding voor nieuwe kennis- en onderzoeksvragen zijn:

  • Nieuwe of opkomende schadelijke organismen (eventueel in combinatie met hun vectoren).
  • De implementatie van de nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening met daarin elementen als ‘hoog risico’ producten, waarvoor aanvullende eisen gaan gelden ten aanzien van de risico-analyse, voordat import in de EU wordt toegestaan; en een sterkere nadruk het preventief beperken van fytosanitaire risico’s op bedrijven en in handelsketens.
  • De wens van de primaire sector om te komen tot weerbaardere teeltsystemen in Nederland, waarbij preventie en monitoring van schadelijke organismen een belangrijke rol speelt. Tools om deze monitoring in de praktijk op de bedrijven zelf te laten uitvoeren zijn hiervoor noodzakelijk.

Het doel van dit project is om gericht fytosanitaire kennis te genereren voor probleem-organismen die een concrete bedreiging vormen voor de Nederlandse handel of teelt en waarvoor de kennis onvoldoende op peil is. In gezamenlijk overleg met de projectpartners, Ministerie van LNV worden de organismen gekozen waarvoor het ontbreken van kennis het meest nijpend is. Daarbij staan drie basisvragen centraal:

  1. Hoe detecteer/identificeer ik het organisme?
  2. Wat is de waardplantenreeks van het organisme?
  3. Wat is de epidemiologie van het organisme?

Antwoorden op deze vragen bereiden ons voor op een mogelijke introductie van dergelijke organismen of moeten introductie helpen voorkomen.

Projectnummer P19007
Looptijd 01-01-19   -   31-12-22
Afgerond Ja
Uitvoerder Wageningen Plant Research
Document

Onderzoek en projecten

Geïntegreerde bestrijding in roos

Afgerond

Het ontwikkelen van een beheersstrategie voor het plagencomplex van roos met behulp van natuurlijke vijanden in combinatie met chemische bestrijding.…

Verticillium in sering, vervolg

Afgerond

Het selecteren, vermeerderen en verder toetsen van onderstammen, die weinig vatbaar zijn voor Verticillium, op hun geschiktheid voor de teelt van…

Geïntegreerde bestrijding amaryllis

Afgerond

In dit project worden de mogelijkheden van Amblyseius barkeri voor de bestrijding van trips en narcismijt in Amaryllis onderzocht. Het is een…

Oorzaak uitval alstroemeria

Afgerond

In dit project wordt een inventarisatie uitgevoerd om de oorzaak van uitval in Alstroemeria vast te stellen. Conform de postulaten van Koch wordt…

Onderstammen met tolerantie fusarium

Afgerond

Nieuwe onderstammen voor courgette zijn onderzocht op hun mate van resistentie tegen Fusarium f.sp.cucurbita. Het ras Bengal is als ent gebruikt. De…

Glastuinbouw Nederland - © 2024