Screeningsonderzoek Plantgezondheid

Beschrijving

Het doel van dit project is een doorlopend onderzoekprogramma op te stellen waarbij biologische en chemische middelen en maatregelen worden getest tegen diverse gewasoverschrijdende ziekten en plagen. Op deze wijze ontstaat inzicht in de effectiviteit van diverse biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen en maatregelen die preventief dan wel ter correctie ingezet kunnen worden voor bestrijding c.q. beheersing van ziekten en plagen in de glastuinbouw. Jaarlijks worden ca. vier gewasoverschrijdende onderzoeken uitgevoerd. Als basis geldt onderstaande knelpuntenlijst, maar afhankelijk van de situatie kan dit worden aangepast in afstemming met de ondernemersgroep Plantgezondheid.

Knelpunten top 12:

  1. Bemisia tabaci
  2. Rupsen
  3. Trips
  4. Wantsen
  5. Valse meeldauw
  6. Botrytis
  7. Echte meeldauw
  8. Fusarium
  9. (Wol)luis
  10. Phytophthora
  11. Mijtachtige
  12. Mineervlieg

De keuze van de onderzoeken en pilotgewassen worden gedaan in afstemming met de leden van de ondernemersgroep Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland.

Resultaten

De resultaten uit dit project zijn te vinden in onderstaande onderzoeksrapporten.

Projectnummer P20001
Looptijd 01-01-20   -   31-12-23
Afgerond Nee
Uitvoerder Vertify
Document

Onderzoek en projecten

Aanpak wortelwolluis potplanten

Afgerond

Doelstelling is verhogen van kennis en inzicht over verspreiding wortelwolluis en onderzoek naar effectiviteit en toepasbaarheid van vier…

Weren en lokken van trips

Afgerond

Doel is het ontwikkelen van een push- en pullstrategie (afweer- en lokstrategie) om meer tripsen weg te vangen en/of eerder te kunnen signaleren.…

Duurzame teelt van een gezonde pioen

Afgerond

Het doel is nagaan wat het effect is van verschillende giften stikstof, fosfaat en magnesium op de vitaliteit en gezondheid van het gewas en welke…

Middelen tegen overmatige wortelgroei

Afgerond

Doel van dit project is het vaststellen of met bepaalde middelen de infectiedruk door Overmatige Wortelgroei tijdens de teelt kan worden beperkt.

Glastuinbouw Nederland - © 2024