Screeningsonderzoek Plantgezondheid

Beschrijving

Het doel van dit project is een doorlopend onderzoekprogramma op te stellen waarbij biologische en chemische middelen en maatregelen worden getest tegen diverse gewasoverschrijdende ziekten en plagen. Op deze wijze ontstaat inzicht in de effectiviteit van diverse biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen en maatregelen die preventief dan wel ter correctie ingezet kunnen worden voor bestrijding c.q. beheersing van ziekten en plagen in de glastuinbouw. Jaarlijks worden ca. vier gewasoverschrijdende onderzoeken uitgevoerd. Als basis geldt onderstaande knelpuntenlijst, maar afhankelijk van de situatie kan dit worden aangepast in afstemming met de ondernemersgroep Plantgezondheid.

Knelpunten top 12:

  1. Bemisia tabaci
  2. Rupsen
  3. Trips
  4. Wantsen
  5. Valse meeldauw
  6. Botrytis
  7. Echte meeldauw
  8. Fusarium
  9. (Wol)luis
  10. Phytophthora
  11. Mijtachtige
  12. Mineervlieg

De keuze van de onderzoeken en pilotgewassen worden gedaan in afstemming met de leden van de ondernemersgroep Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland.

Resultaten

De resultaten uit dit project zijn te vinden in onderstaande onderzoeksrapporten.

Projectnummer P20001
Looptijd 01-01-20   -   31-12-23
Afgerond Nee
Uitvoerder Vertify
Document

Onderzoek en projecten

Schimmel in boombast bij phalaenopsis

Afgerond

Dit onderzoekt richt zich op het vinden van een teeltwijze, methode of middel die de uitgroei van zwammen in de pot voorkomt en die geen nadelige…

Consultancy: Zwarte vaatbundels radijs

Afgerond

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van de oorzaken van inwendig zwart en mogelijke oplossingen voor radijstelers aan te dragen. Daartoe wordt…

Kasproef crossprotectie PepMV

Afgerond

In een kasproef wordt bepaald of zwakke PepMV isolaten in staat zijn om onder praktijkomstandigheden bescherming te bieden tegen nieuwe agressieve…

Consultancy: Overmatige wortelgroei

Afgerond

Doelstelling: Eerste monstername en analyse bij bedrijven die overmatige wortelgroei hebben om een beeld te krijgen van mogelijke besmettingbronnen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024