Screeningsonderzoek Plantgezondheid

Beschrijving

Het doel van dit project is een doorlopend onderzoekprogramma op te stellen waarbij biologische en chemische middelen en maatregelen worden getest tegen diverse gewasoverschrijdende ziekten en plagen. Op deze wijze ontstaat inzicht in de effectiviteit van diverse biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen en maatregelen die preventief dan wel ter correctie ingezet kunnen worden voor bestrijding c.q. beheersing van ziekten en plagen in de glastuinbouw. Jaarlijks worden ca. vier gewasoverschrijdende onderzoeken uitgevoerd. Als basis geldt onderstaande knelpuntenlijst, maar afhankelijk van de situatie kan dit worden aangepast in afstemming met de ondernemersgroep Plantgezondheid.

Knelpunten top 12:

  1. Bemisia tabaci
  2. Rupsen
  3. Trips
  4. Wantsen
  5. Valse meeldauw
  6. Botrytis
  7. Echte meeldauw
  8. Fusarium
  9. (Wol)luis
  10. Phytophthora
  11. Mijtachtige
  12. Mineervlieg

De keuze van de onderzoeken en pilotgewassen worden gedaan in afstemming met de leden van de ondernemersgroep Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland.

Resultaten

De resultaten uit dit project zijn te vinden in onderstaande onderzoeksrapporten.

Projectnummer P20001
Looptijd 01-01-20   -   31-12-23
Afgerond Nee
Uitvoerder Vertify
Document

Onderzoek en projecten

Meeldauw in peterselie

Afgerond

Zes chemische middelen worden getest op hun werking tegen meeldauw en schadelijkheid in peterselie. Van de middelen is bekend dat ze een werking…

Spintbestrijding rozenstek

Afgerond

Doel van het project is het bepalen of de reductie van spint door een warmwater behandeling kan worden vergroot door het gebruik van additieven.…

Bladranden calathea

Afgerond

In dit project worden de teeltfactoren onderzocht welke van belang zijn voor het ontstaan van bladranden in calathea.

Acaricidenonderzoek roos

Afgerond

De ontwikkeling van moderne acariciden heeft sterk bijgedragen tot een betere bestrijding van spintmijten in de rozenteelt. Maar door overmatig en…

Glastuinbouw Nederland - © 2024