Weet wat er Leeft - Real time monitoring van plagen en bestrijders

Beschrijving

Doelstelling
Het doel van dit project is het ontwikkelen en verbeteren van geautomatiseerde bemonstertechnieken voor het identificeren en kwantificeren van plagen en biologische bestrijders, deze digitaal te koppelen zodat, via een soort digitaal dashboard, inzicht wordt verkregen in de dynamiek van populaties in ruimte en tijd via big dataverwerking.

Projectbeschrijving
Via deep-learning artificial intelligence (AI) wordt gezorgd voor een continue optimalisatie van het resultaat. Hierdoor kan  efficiënter en effectiever de plaagbeheersing in de glastuinbouw gemanaged worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in 4 fasen:

  1. Sensoren voor optimale bemonsteringstechniek en toepassing in een detectiemodel. Er wordt gebruik gemaakt van 6 modelsoorten, bestaande uit 3 plagen en 3 biologische bestrijders met verschillende levens strategieën.
  2. Bouwen geïntegreerd basisdetectiemodel toegepast op gecontroleerde mixpopulaties onder lab condities.
  3. Opschalen naar een geautomatiseerd detectiemodel.
  4. Toepassen en optimaliseren van het detectiemodel op verschillende teeltsystemen gericht op model- en niet-modelsoorten.

Er zijn meerdere pilotgewassen: Chrysant, Roos, potorchidee, komkommer. Kennis uit dit project wordt vertaald naar een bredere toepassing in de glastuinbouw, zoals ook de detectie van ziekten in diverse teeltsystemen en de bouw van populatiemodellen om de ontwikkeling te voorspellen van alles wat leeft in het kas ecosysteem.

Partners PPS Weet wat er leeft
Deze PPS wordt uitgevoerd door Normec Groen Agro Control, Stichting Control in Food & Flowers, IMEC/OnePlanet, HAS green academy Den Bosch, Wageningen University & Research en mogelijk gemaakt door Stichting Kennis in je Kas, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Plantum, Koppert,  Environmental Monitoring Systems B.V., Sendot Research B.V., Stimuleringsbudget Emissiebeperking Glastuinbouw, Chrysant NL, gewascoöperatie Roos, gewascoöperatie komkommer, gewascoöperatie potorchidee en Glastuinbouw Nederland.

Projectnummer P21004
Looptijd 01-01-21   -   31-12-24
Afgerond Nee
Uitvoerder Groen Agro Control, Stichting Control in Food & Flowers, IMEC, HAS Den Bosch en Wageningen University & Research
Document

Onderzoek en projecten

Trips en TSWV in de Sierteelt onder Glas

Afgerond

Inventarisatie van de problematiek en aanpak van trips in combinatie met Tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) om te komen tot een advies om verdere toename…

Glastuinbouw Nederland - © 2024