Monitoring van luchtmonsters op de aanwezigheid van plantenpathogenen

Beschrijving

Doel:
Ontwikkelen van een methode om lucht in kassen te bemonsteren, infectiedruk te meten en vervolgens direct te analyseren op de aanwezigheid van plantpathogenen (schimmels, oömyceten en bacteriën) met nieuwe technologieën op basis van (moleculaire) diagnostiek (DNA). Aan de hand van momentane ziektedruk verwerkt in algoritmes met schadedrempels en maatregelen vormt het een wezenlijk onderdeel van de geïntegreerde ziektebeheersingsstrategie. Hierbij gaat het om de hardware en software. Kennis uit andere sectoren en de medische sector zal nadrukkelijk ingebracht worden.

Projectbeschrijving:
Concrete resultaten:
- Methode voor luchtbemonstering (hardware en software) waarin gebruik van effectieve air samplers worden gecombineerd met snelle, gevoelige shotgun (un-targeted) en amplicon (semi-targeted) sequentie-analyses, waarmee de aanwezigheid van plantpathogenen kan worden aangetoond.
- Geanonimiseerde bestanden met (sequencing) data over ‘airborne’ pathogenen en de relatie met ziekte uitbraken.
- Nieuwe kennis en handvatten voor ziektebeheersing op basis van luchtbemonstering zodat vroegtijdig teeltmaatregelen kunnen worden ingezet.

Projectnummer P22001
Looptijd 01-01-22   -   31-12-25
Afgerond Nee
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw

Onderzoek en projecten

Detectie verticillium bij tomaat

Afgerond

In het project wordt een een gevoelige detectietechniek ontwikkeld voor verticillium. Dit om na te gaan of nog resten van een besmetting in en buiten…

Pseudomonas in sla

Afgerond

Het doel van dit project is om door middel van een inventarisatie te zoeken naar preventieve maatregelen om aantasting van Pseudomonas cichorii te…

Bestrijding fusarium solani

Afgerond

De doelstelling van het onderzoek is het ontwikkelen van een bestrijdingswijze voor Fusarium solani bij paprika zonder het gebruik van chemische…

Ethyleenschade jonge planten

Afgerond

Bij tussenplanten van komkommer en tomaat in de winter gaat het om een situatie waarin de luchtramen vaak gesloten zijn en weinig licht beschikbaar…

Glastuinbouw Nederland - © 2024