Cultuurkoken amaryllis

Beschrijving

Om te weten aan welke voorwaarden het systeem van cultuurkoken moet voldoen, zijn door middel van warmwaterbehandelingsproeven de temperatuur/tijd-combinaties vastgesteld waarbij zowel de aaltjes als de eitjes zoveel mogelijk worden gedood, zonder dat bloem(knop)schade optreedt (Fase 1). Vervolgens is op kleine schaal bij drie substraten onderzocht wat de beste methode was om deze behandeling toe te passen.

Resultaten

Direct na de warmwaterbehandelingen kunnen bij alle temperaturen nog levende aaltjes in de bolbodem gevonden worden. Vier maanden na opplanting blijkt dat een temperatuurbehandeling van 40°C onvoldoende is (bij elke getoetste tijdsduur) om de aantallen aaltjes en eitjes met 95% of meer te reduceren. Een vermindering van het aantal aaltjes en eitjes met meer dan 95% kan bij meerdere behandelingen worden gerealiseerd. Temperatuurbehandelingen van meer dan twee uur 48°C en meer dan één uur 50°C geven matig tot ernstige bloemschade en productievermindering. Technisch is het mogelijk om een warmwaterbehandeling via een doorstroommethode in teeltbedden uit te voeren. Belangrijk hierbij is de keuze van het substraat, drainage en voldoende verwarmingscapaciteit.

Projectnummer 11413
Looptijd 01-07-03   -   31-12-03
Afgerond Ja
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten

Monitoring Afrikaanse fruitmot VS

Afgerond

Monitoren van de Afrikaanse fruitmot door het Kwaliteits Controle Bureau (onder toezicht van de PD) in de hoop te kunnen verklaren dat Nederland vrij…

Teeltoptimalisatie miltonia

Afgerond

In dit onderzoek worden de tekortkomingen in de huidige teelt van Miltonia in kaart gebracht op verzoek van praktijkbedrijven. Doel is de teelt te…

Glastuinbouw Nederland - © 2024